Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten. To szczególne białko można spotkać głównie w zbożach takich jak: pszenica, jęczmień czy żyto. Artykuły spożywcze niemające w składzie glutenu często oznaczane są specjalnym symbolem przekreślonego kłosa. Znak ten gwarantuje nabywcom bezpieczeństwo spożycia w przypadku nietolerancji.
Korzyści diety bezglutenowej
Dieta ta jest głównie kierowana do osób mających nadwrażliwość na gluten, choć równie często korzystają z niej także osoby nieposiadające problemów zdrowotnych. Wyeliminowanie tego składnika z codziennego menu sprzyja bowiem lepszemu samopoczuciu i utracie zbędnych kilogramów. Tym bardziej zwolenników produktów bezglutenowych ucieszy fakt, że symbol przekreślonego kłosa widnieje już także na opakowaniach wędlin firmy Gzella –Wśród bogatej i stale poszerzanej oferty produktów bezglutenowych znajdują się: kruche Kabanosy Biesiadne, wysoko mięsne kiełbasy – Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra i Krucha Kmicica, a także, polecana do podawania najmłodszym - Serdelka z Borów. Zupełną nowością w portfolio firmy jest Salami mini dojrzewające. Do jego atutów zaliczyć można m.in. wysoką zawartość mięsa aż 125g w 100g produktu, naturalny sposób wędzenia w dymie olchowo-bukowym, a także brak ulepszaczy takich jak glutaminian sodu.
Bezglutenowo znaczy smacznie
Mitem jest, że produkty bezglutenowe są niskiej jakości i nie posiadają walorów smakowych. Dowodem na to są wędliny bezglutenowe od firmy Gzella. Wyróżniają się one bogatym smakiem oraz aromatem, niczym nie odbiegając od klasycznych produktów mięsnych. Co ważne, nie zawierają sztucznych dodatków takich jak np. fosforany. Są one odpowiedzią na rosnące potrzeby konsumentów i jednocześnie dają im wybór spośród dostępnych na rynku produktów.
Ewelina Duchnik
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Składniki:
- polędwica wołowa firmy Gzella 600g
- olej 1 łyżka
- masło 1,5 łyżki
- cebula 1 mała szt.
- mąka 1 łyżka
- wino białe półwytrawne 1 szklanka
- szyjki rakowe 100g
- słodka śmietanka 100ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- raki gotowane 4 szt.
Wykonanie:
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.
Smacznego!
Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !








Napisz komentarz
Komentarze