Co ciekawe, wszystkie przygotowywane przez uczestników konkursu potrawy były przyrządzone z ryb występujących w rejonie Międzyodrza. Dodatkowo promowano zawód śródlądowego rybaka łodziowego. Natomiast zastosowane dodatki do potraw musiały być produktami występującymi w najbliższej okolicy. W konkursie głównym zaprezentowano 25 dań.
Podczas konkursu akcentowano walory kulinarne i odżywcze ryb słodkowodnych. Miejscem imprezy był plac przy porcie Gryfskandu między Żabnicą a Gryfinem.
Nagrody dla uczestników konkursu kulinarnego oraz konkursu plastycznego zostały zakupione ze środków pozyskanych w ramach projektu Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Organizatorami Żabnickiego Lata z Rybką, podobnie jak w latach ubiegłych, było sołectwo Żabnica przy współudziale Szkolnego Koła TPD przy miejscowej Szkole Podstawowej. Honorowy patronat przyjęli: wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, starosta gryfiński Wojciech Konarski oraz burmistrz Gryfina Mieczysław Sawaryn.



















Napisz komentarz
Komentarze