Przygotowanie tradycyjnych, polskich świąt Bożego Narodzenia jest niezwykle czasochłonne. Z samodzielnego przygotowania domowych pierogów, barszczu, karpia, czy śledzi w kilku odsłonach niechętnie rezygnujemy. Święta to jednak przede wszystkim czas dla najbliższych. Zaoszczędźmy go jak najwięcej i zamiast kolejnego piernika, rolady czy sernika postawmy na gotowane słodkości – smaczne, długo zachowujące swoją świeżość i elegancko podane.
Słodki deser na świąteczny obiad
Przygotowanie świątecznego obiadu jest równie czasochłonne co przygotowanie wigilijnej wieczerzy zwłaszcza, że w większości polskich domów wiąże się z wizytą nie tylko bliskiej, ale też dalszej rodziny. Właśnie na takie okazje potrzebne są słodkie wypieki, które zachwycają nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale też prezentują się niezwykle elegancko na świątecznym stole. Wypiekiem, które idealnie spełnia te kryteria jest tort – elegancki, ponadczasowy, zawsze w nadający spotkaniom świątecznego charakteru. – Naszą tortową propozycją na tegoroczne święta jest Tort Sachera. – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake - To słynny, wiedeński tort świąteczny, którego tradycja produkcji sięga 1832 roku. Wypiekany według oryginalnej receptury, wypełniony wyrazistym, morelowym nadzieniem i oblany prawdziwą czekoladą, stanowi idealny deser do popołudniowej, świątecznej kawy w gronie najbliższych.
Słodkości na leniwe popołudnie z najbliższymi
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas dla najbliższych – dla tych, z którymi przebywamy na co dzień, ale w wirze codziennych obowiązków poświęcamy wciąż nie tyle czasu, ile byśmy chcieli. To właśnie leniwe, radosne świąteczne popołudnia, spędzone w domu pod kocem, z kubkiem gorącej kawy lub herbaty, cieszą najbardziej.







Napisz komentarz
Komentarze