Ubiegłorocznych zwycięzców konkursu kulinarnego mozna na znaleźć na nasze stronie www.igryfino.pl/artykul/Znamy-zwyciezcow-kulinarnego-konkursu__9059/added_desc/4/4
REGULAMIN OTWATRTEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO ORGANIZOWANEGO W RAMACH
„ V ŻABNICKIEGO LATA Z RYBKĄ”
Ideą konkursu jest propagowanie i popularyzowanie walorów ryb odrzańskich oraz zanikającego zawodu śródlądowego rybaka łodziowego
§1. Cele Konkursu:
- Promocja walorów ryb odrzańskich ,
- Upowszechnianie wiedzy o zanikającym zawodzie śródlądowego rybaka łodziowego ,
- Rozbudzanie zainteresowań plastycznych , kształtowanie postaw twórczych oraz rozwijanie wrażliwości i wyobraźni uczestników ,
- Popularyzacja wśród uczestników różnorodnych technik plastycznych jako środka wypowiedzi ,
- Wspieranie twórczości amatorskiej w najbliższym regionie .
§2. Organizator Konkursu
1. Konkurs Plastyczny przygotowują organizatorzy „ V Żabnickiego Lata z Rybką” zwani dalej Organizatorem.
2. Organizator definiuje i nadzoruje przebieg Konkursu pod względem administracyjnym, prawnym i artystycznym.
§3. Założenia organizacyjne
1. W Konkursie Plastycznym mogą uczestniczyć wszystkie zainteresowane osoby , które będą oceniane w czterech kategoriach wiekowych :
- najmłodsi do lat 9
- dzieci od lat 10 do 12 lat
- młodzież od 13 do 17 lat
- dorośli od 18 lat
2. Każdy z uczestników może zgłosić 1 pracę plastyczną . Technika pracy dowolna . Format pracy - kartka A4 . Praca winna się koncentrować wokół zasadniczego tematu konkursu .
3. Zgłoszenie do konkursu następuje przez przesłanie drogą pocztową lub osobiste dostarczenie pracy , w terminie do 13 czerwca 2016 r. Prace będą przyjmowane w Szkole Podstawowej w Żabnicy ul. Długa 20 74-100 GRYFINO . Prace dostarczone po terminie nie zostaną zakwalifikowane do postepowania konkursowego .
4. Prace zgłoszone na Konkurs muszą być pracami nigdzie wcześniej nie publikowanymi i nie nagradzanymi w innych konkursach oraz całkowicie autorskimi, pod rygorem wyłączenia z Konkursu.
5. Zgłoszenie pracy do Konkursu jest równoznaczne z oświadczeniem, że jest to praca własna, samodzielna, będący efektem oryginalnej koncepcji, a także zgody na przetwarzanie danych osobowych autora w celach promocyjnych Konkursu (Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku, Dz.U. Nr 133, poz. 833 z późn. zm.)
6. Pracę należy opatrzyć metryczką zawierającą dane personalne (imię, nazwisko, wiek, adres oraz dodatkowo szkołę w której uczy się startujący ( nie dotyczy to osób zgłoszonych w kategorii dorosłych). Prosimy również o załączenie numeru telefonu w celu ewentualnego kontaktu .
7. Tematem konkursu jest praca plastyczna z motywem przewodnim dotyczącym ryb odrzańskich lub zawodem rybaka śródlądowego . Elementy , które powinny pojawić się w pracy plastycznej to : Odra , Żabnica i ryby . Tematyka prac może odnosić się również do dziejów Gryfina i okolic oraz dotyczyć faktów historycznych, bądź odnosić się do legend związanych z Gryfinem .
8. Udział w Konkursie jest jednoznaczny z nieodpłatnym udzieleniem praw autorskich na wykorzystanie prac plastycznych w celach promocyjnych Konkursu.
9. Prace zgłoszone do Konkursu nie będą zwracane autorom.
10. Prace nie spełniające zasad uczestnictwa nie będą podlegały ocenie konkursowej.
§4. Ocena prac konkursowych
1. Szczegółowych informacji dotyczących konkursu udziela Szkoła Podstawowa w Żabnicy , e-mail: spzabnica @ op.pl lub telefonicznie 91 4160232
2. Organizator w celu rozstrzygnięcia Konkursu powoła Jury. Skład osobowy Jury będzie podany do publicznej wiadomości. Decyzje Jury będą podejmowane w drodze głosowania i mają charakter ostateczny.
3. Jury weźmie pod uwagę:
- zgodność wykonanej pracy z określoną w Regulaminie tematyką,
- oryginalność i pomysłowość pracy,
- zastosowanie nowatorskich technik plastycznych .
§5. Ogłoszenie wyników Konkursu
1. Lista laureatów zostanie ogłoszona podczas trwania imprezy „Żabnickie Lato z Rybką” oraz podana do wiadomości w mediach
2. Osoby nagrodzone i wyróżnione zostaną wcześniej powiadomione telefonicznie
3. Uroczyste wręczenie nagród nastąpi w dniu 18 czerwca 2016 r. podczas „ V Żabnickiego Lata z Rybką”
§6. Nagrody
1. Organizator przewiduje przyznanie nagród oraz wyróżnień.
2. Organizator zastrzega sobie prawo do innego niż podany powyżej podziału nagród.
KOMITET ORGANIZACYJNY
REGULAMIN KONKURSU „SMAKI RYB ODRZAŃSKICH” ORGANIZOWANEGO W RAMACH V „ŻABNICKIEGO LATA Z RYBKĄ”
Organizator konkursu:
Organizatorem Konkursu jest Komitet Organizacyjny „Żabnickiego Lata z Rybką” . Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Jarosław Rzepa – Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego
Data i miejsce rozstrzygnięcia Konkursu:
Konkurs odbędzie się 18 czerwca 2016 r. na nabrzeżu przy porcie Gryfskandu w Żabnicy -(przedłużenie ul. Zielnej )
Cel konkursu:
- promowanie i popularyzacja walorów odżywczych i smakowych ryb odrzańskich
- wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu
- budowa więzi wśród lokalnej społeczności
- zbieranie receptur i przepisów potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu
- wyzwalanie przedsiębiorczości wśród mieszkańców
Warunki uczestnictwa:
- warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie do konkursu: osobiście ( w sekretariacie Szkoły Podstawowej w Żabnicy ) , telefonicznie tel. 91 4160232 lub drogą internetową na adres spzabnica @ op.pl – do dnia 11 czerwca 2016 r. ( wypełnienie karty zgłoszenia nastąpi na miejscu w dniu imprezy) . W wyjątkowych wypadkach komisja konkursowa będzie przyjmować zgłoszenia w dniu konkursu .
- przygotowanie do konkursu potrawy – wyłącznie z ryb występujących w Odrze i terenie Międzyodrza z dodatkami z produktów lokalnych ( warzywa , owoce i inne składniki występujące w okolicy ) , dotyczy to również dekoracji potrawy - użycie jakichkolwiek innych składników oprócz produktów lokalnych w przygotowaniu i dekoracji potrawy będzie skutkować niedopuszczeniem do konkursu W konkursie można wystawiać ryby smażone , marynowane , wędzone , faszerowane , zupy rybne itp. – komisja konkursowa zastrzega sobie prawo oceny w różnych kategoriach konkursowych w zależności od liczby zgłoszonych potraw
- dodatkowym warunkiem dopuszczenie potrawy do konkursu jest również wykonanie dekoracji do potrawy z produktów lokalnych
- dostarczenie i zaprezentowanie gotowej potrawy przygotowanej z własnych produktów podczas „Żabnickiego Lata z Rybką”
- organizatorzy nie zwracają uczestnikowi zaprezentowanej potrawy
Ocena prac:
Oceny prac dokona jury powołane przez organizatorów.
Każda potrawa będzie oceniana w następujących kategoriach:
- smak potrawy
- użycie do przygotowania lokalnych produktów
- walory estetyczne przygotowanej potrawy
Z posiedzenia komisji konkursowej zostanie sporządzony protokół. Postanowienia jury są ostateczne. Wyniki zostaną ogłoszone w dniu konkursu.
Dla uczestników konkursu organizatorzy przewidują nagrody rzeczowe
Postanowienia końcowe
- organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć i informacji o uczestnikach i zwycięzcach konkursu
- organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych
- poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki uczestnictwa zawarte w regulaminie
- wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin ustala organizator








Napisz komentarz
Komentarze