Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 01:01
Reklama
Reklama

Poszukiwacze smaków razem z rodzicami gotowali i piekli, a dziś…

Finał konkursu „Poszukiwacze smaków” odbył się dziś, w piątek, 29 kwietnia 2016 r. Uczestnicy konkursu – dzieci i młodzież – zaprezentowali swoje potrawy na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Wśród wyróżnionych przez wicemarszałka województwa Jarosława Rzepę znaleźli się uczniowie z Gryfina i Kołbacza (gm. Stare Czarnowo).
Poszukiwacze smaków razem z rodzicami gotowali i piekli, a dziś…
W kategorii szkół ponadgimnazjalnych wyróżnienie dostała Urszula Jäger za „Makownik świąteczny”. Ula jest uczennicą Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Gryfinie. W kategorii szkół podstawowych wyróżnienie otrzymała Bernadeta Cieślicka  z Zespołu Szkół w Kołbaczu. Zaprezentowała ona  „Pieróg sąsiadowski”.
 
Dyplomy dotrzymali jeszcze Karolina Bednarek „Placek drożdżowy”, Zespół Szkół w Kołbaczu. Dostrzeżono też  „Dzianą szynkę”. Natomiast Kacper Bednarek też z Zespołu Szkół w Kołbaczu dyplom otrzymał za „Kiełbasę myśliwską”
 
-Naszą siłą jest różnorodność i tradycja naszych dziadków.  Konkurs „Poszukiwacze smaków” to z jednej strony nauka o produktach tradycyjnych i budowanie tożsamości kulinarnej, a z drugiej możliwość poznawania nowych produktów, które w przyszłości mogą uzyskać wpis na ministerialnej liście. Cieszę się, że coraz więcej uczestników startuje ze szkół podstawowych – mówił Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa (organizator konkursu z ramienia zarządu województwa).
 
W jury zasiedli: Iwona Karwowska, Olgierd Kustosz, Jaromir Palusiński, Bolesław Sobolewski, Lucjan Bąbolewski, Andrzej Binka, Agnieszka Kołodziej i Paulina Makatun-Hałas.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama