Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 16:20
Reklama
Reklama

Kurt Scheller szkolił naszego szefa kuchni Pawła Sojkę [FOTO]

Szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny oraz założyciel Akademii Kulinarnej Kurt Scheller gościł 1 i 2 kwietnia 2019 r. w Chojnie i Cedyni. W restauracji Piastowska w Chojnie szkolił pracowników tej restauracji oraz zespoły restauracji Piast w Cedyni i restauracji Nad Odrą z Osinowa Dolnego. Kurt Scheller nocował w hotelu Piast w Cedyni, zwiedził miasteczko i był bardzo zadowolony z pobytu.
Kurt Scheller szkolił naszego szefa kuchni Pawła Sojkę [FOTO]

-Był to dla nas wielki zaszczyt czerpać wiedzę od tak znakomitego szefa kuchni, jakim jest Kurt Scheller. Nauczyliśmy się bardzo dużo i jesteśmy wdzięczni naszym szefom, że dali nam szansę uczestniczenia w tak wielkim projekcie. Dań, których nauczyliśmy się podczas szkolenia będzie można spróbować. W karcie hotelu Piast pojawią się już niebawem. Będą to dania z przepisu Kurta Schellera połączone z moją fantazją – mówi nam Paweł Sojka, cedyński kucharz, szef kuchni w chojeńskiej restauracji Piastowska oraz Piast w Cedyni.

Kurt Scheller 2 kwietnia 2019 r. skończył 67 lat. Zapytaliśmy Pawła Sojkę, jak kucharze uczcili urodziny mistrza.

-Szkolenie z Kurtem w jego urodziny to rzecz dla nas wszystkich bezcenna. Wspólnie zaśpiewaliśmy mu sto lat i wróciliśmy do ciężkiej pracy. W przygotowywanym menu były: jagnięcina, burgery wołowe i owoce morza. Po prostu dla każdego coś dobrego! – zdradza nam szczegóły Paweł Sojka.

Niebawem w Cedyni i Chojnie pojawią się kolejni wielcy kucharze.

-Dążymy do tego, żeby w naszych restauracjach było jak najlepsze jedzenie, najlepsze w całym regionie. Trzeba więc uczyć się od najlepszych, a takimi są m.in. Kurt Scheller i Wojciech Harapkiewicz (którego gościliśmy w lutym). Poza tym moim marzeniem jest aby Cedynia mogła kiedyś poszczycić się moim nazwiskiem w kulturze gastronomii, tak jak rozpoznawalny jest Kurt. Mam nadzieję, że kiedyś będę taką postacią w sztuce kulinarnej i że Cedynia będzie ze mnie dumna – wyznaje nam Paweł Sojka, kucharz z dużym doświadczeniem i wiedzą, organizator wielu degustacji w naszym regionie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kasa misiu kasaTreść komentarza: 120 tysięcy dla Zenka? Polsat chyba kompletnie odleciał! Na tle Stinga to jest żart, ale wciąż to jest olbrzymia kwota za kilkanaście minut śpiewania do playbacku. Widać, że Polsat stawia na masowego, najmniej wymagającego widza i tanie rozrywki. Szkoda, bo mieli tam Beata Kozidrak i Edytę Górniak, a na billboardach i tak będzie Zenek.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:25Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Trzeba było dostawić jeszcze kilka rzędów krzeseł bliżej sceny. Niepotrzebna dziura.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:17Źródło komentarza: Nauczyciele na scenie! Jubileusz z pompą i kabaretowym humoremAutor komentarza: bankowiecTreść komentarza: Absolutnie tak! Czesi, Węgrzy, Ukraińcy – wszyscy mają swoje znaki. Polska, jako lider regionu, po prostu musi mieć symbol. Znak graficzny to podstawa identyfikacji wizualnej waluty. Ktoś, kto uważa, że to jest niepotrzebne, nie rozumie znaczenia brandingu w dzisiejszym świecie. Jestem za szybką implementacją.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:09Źródło komentarza: Ciekawostka: Złotówka ma mieć nowe oznaczenie. Niczym dolarAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: Zasadniczo to stacje benzynowe czy apteki pyr pyr nie powinny mieć ustawowej możliwości sprzedawania alkoholu czy papierosów, peawda pyr pyr? No tak na logikę pyr pyrData dodania komentarza: 14.12.2025, 15:08Źródło komentarza: Alkohol na stacjach paliw ma być ukryty. Zakaz sprzedaży nie rozwiąże problemu pijanych kierowców
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama