Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 12:46
Reklama
Reklama
Reklama

Tradycyjnie i smacznie na festiwalu w Wolinie

Zachodniopomorska aleja smaków ponownie w tym roku zagościła w średniowiecznej wiosce na sierpniowym Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie. Znalazły się w niej tradycyjne potrawy z naszego regionu. W wydarzeniu, wspieranym przez Urząd Marszałkowski, udział wzięli wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa oraz członek zarządu Janusz Gromek.
  • Źródło: wzp
Tradycyjnie i smacznie na festiwalu w Wolinie

Autor: wzp

Festiwal Słowian i Wikingów to jedna z największych w Europie imprez w klimacie wczesnośredniowiecznym. Temat przewodni wydarzenia, które odbyło się od 2 do 4 sierpnia w Wolnie, to „Wojowie, Wodzowie, Drużyny”.
Głównymi atrakcjami imprezy były wielkie inscenizacje bitew Wikingów i Słowian. Odbyły się także pokazy średniowiecznych rzemiosł takich jak: garncarstwo, bednarstwo, kowalstwo czy złotnictwo. Dzięki prezentacji uzbrojenia średniowiecznego wojownika każdy mógł sprawdzić ile ważyły pancerze w tamtych czasach. Podczas imprezy, w replikach dawnych namiotów, toczyło się życie według kultury i tradycji z okresu IX –XI wieku.Były też stanowiska strzelania z łuku oraz rzutu oszczepem.
Wśród średniowiecznego klimatu w 10-ciu drewnianych domkach zaprezentowały się produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z Pomorza Zachodniego. Głównymi smakołykami były miody ekologiczne, produkty z malin, przetwory z dyni i cukinii, racuchy oraz paprykarz, a także świeże i wędzone ryby. Nie zabrakło wędlin produkowanych metodą tradycyjną według staropolskich receptur czy soków ze świeżych owoców.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama