Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów. Do wielkanocnego koszyczka wkłada się więc chleb na pamiątkę nakarmienia przez Jezusa tłumów na pustyni, wędlinę na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajka symbolizujące nowe życie. Należy także pamiętać o baranku np. z cukru oraz o soli, która ma chronić przed złem i zepsuciem. Nasza dziennikarka uwieczniła ludzi przechodzących z wielkanocnymi koszyczkami przez plac Barnima w Gryfinie. Zapraszamy do fotogalerii.
Admin Admin
26.03.2016 18:21
(aktualizacja 12.08.2023 07:19)
TWS
Podziel się
Oceń
Napisz komentarz
Komentarze
Aktualnie nie ma żadnych komentarzy. Bądź pierwszy, dodaj swój komentarz.
Napisz komentarz
Komentarze