Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 18:29
Reklama

Nietypowe przepisy na domowe frytki - masło, cynamon lub parmezan

Chcesz zaimponować swoim znajomym? Przy okazji następnego spotkania zaserwuj im domowe frytki. Ale żeby nadać charakteru tej popularnej przekąsce, sięgnij po nasze nietypowe przepisy. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla lub substytut gotowanych ziemniaków.
Nietypowe przepisy na domowe frytki - masło, cynamon lub parmezan

Autor: iStock

Skąd się wzięły frytki?

Ojczyzną frytek jest Belgia. Historia złotego przysmaku jest zaskakująca, bo powstała z potrzeby mieszkańców niewielkiego miasteczka Dinant. W XVIII w. przysmakiem w tamtejszych okolicach były rybki smażone na rozgrzanym oleju. Niestety pewnego dnia rzeka zamarzła, a ludzie zmuszeni do poszukiwania nowego, głównego źródła pożywienia, zaczęli wrzucać do gorącego tłuszczu pokrojone ziemniaki. Nie potrzebowali wiele czasu, aby przekształcić swój wynalazek w nową, kulinarną modę, która szybko rozprzestrzeniła się we wszystkich kierunkach świata i trwa do dziś.

Tradycyjna receptura

Belgowie słyną z dbałości o pielęgnację tradycji związanej z klasycznymi frytkami. Przed podaniem złocistych słupków, dwukrotnie zapewniają im „kąpiel” w rozgrzanym oleju, aby mieć pewność, że będą soczyste i chrupiące. W Polsce przykłada się do tego mniejszą wagę, jednak jest to potrawa niezwykle popularna zarówno w domach, jak i restauracjach oraz barach szybkiej obsługi. Można podawać je do burgerów, mięs, obiadów oraz jako samodzielne danie. Aby nadać mu wyjątkowego charakteru, warto pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Przygotowaliśmy kilka nietypowych przepisów:

FRYTKI Z MASŁEM I ROZMARYNEM

Składniki:

 - 4 średnie, obrane ziemniaki pokrojone w słupki lub talarki,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka rozmarynu.

Przygotowanie:

1. Pokrojone ziemniaki natrzeć cienką warstwą oliwy i umieścić w folii do pieczenia zawiązanej z jednej strony.

2. Zawiązać folię i piec ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć folię i dopiekać frytki, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości.

3. Podawać przyprawione solą do smaku, obsypane rozmarynem. Pomiędzy upieczone ziemniaki należy włożyć niewielkie kawałki masła, które rozpuści się i rozleje po przekąsce, nadając jej delikatnego, subtelnego smaku.  

FRYTKI Z BATATÓW Z CYNAMONEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

Składniki:

- dwa duże bataty obrane ze skóry i pokrojone w słupki lub talarki,
- płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
- dwie szczypty cynamonu,
- dwie łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać w folii do pieczenia, aby równomiernie się rozprowadziły i zawiązać ją.

2. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Pod koniec pieczenia rozciąć folię i dopiec do momentu, aż frytki zarumienią się i nabiorą chrupkości.

FRYTKI ZE ŚWIEŻYM CZOSNKIEM, ZIOŁAMI I PARMEZANEM

Składniki:

- trzy średnie, obrane ziemniaki pokrojone w słupki lub talarki,
- oliwa z oliwek,
- dwa ząbki czosnku,
- ulubiona mieszanka suszonych ziół,
- garść startego parmezanu,
- sól.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki natłuścić oliwą z oliwek i umieścić w folii do pieczenia.

2. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę ziół i dokładnie wymieszać, aby równomiernie się rozprowadziły. Zawiązać folię.

3. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 minut. Przed końcem pieczenia rozciąć folię i pozwolić odparować wilgoci, aby frytki mogły zarumienić się i nabrać chrupiącej postaci.

4. Przed podaniem posolić frytki i posypać równomiernie parmezanem.

W wersji eco można mieszać składniki w plastikowym pudełku lub wysokiej misce, które bez problemu umyjemy później w zmywarce. Do pieczenia warto wówczas wykorzystać szklane naczynie żaroodporne z przykryciem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Knagulec 18.07.2021 00:53
Komentarz usunięty

POZDRO 17.07.2021 19:45
JUZ JEM DOBRE HA AH AH

piwo juz otwarte ha ha a 17.07.2021 18:57
wstawiam pierwszy przepis ha ah ah dam znać jak smakuje szoruje po rozmaryn do foli ha ah ah

mówię wam pycha 17.07.2021 18:37
Parmezan mniam mniam mniam

uwaga 17.07.2021 17:49
Gorące ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PolicjantekTreść komentarza: Zapraszamy jako obywatele policję z alkomatami oraz aby sprawdzali czy pojazdy są zarejestrowane i ubezpieczone i rolnicy czy mają prawa jazdy oraz do wlepiania mandatów za wjazd pojazdem rolniczym na ekspresowkeData dodania komentarza: 09.05.2024, 18:08Źródło komentarza: Rolnicy znowu zablokują węzeł PyrzyceAutor komentarza: XxxTreść komentarza: On nie ale ty napewnoData dodania komentarza: 09.05.2024, 18:05Źródło komentarza: Rolnicy znowu zablokują węzeł PyrzyceAutor komentarza: MieszkankaTreść komentarza: I tu racja ale ludzie nic nie widzą i nie widzieli że ochlaptus jeździ po pijanemu mógł kogoś przejechać to może wtedy by oczy otwarli wstyd na całą gminę takiego kogoś na radnego hańba mam nadzieję że pójdzie siedziećData dodania komentarza: 09.05.2024, 18:04Źródło komentarza: Radny - elekt na podwójnym gazieAutor komentarza: a'propos ObajtkaTreść komentarza: Dziś posłowie KO dopytywali się o działalność Daniela Obajtka i stratę 1,6 mld zł przez spółkę OTS. - Ropa miała przypływać od czerwca do lutego 2024 r. Nie przypłynęło nic. To jest rzecz niewyobrażalna, że do tego w ogóle doszło - wyjaśnia wiceszef MAP Robert Kropiwnicki. Polityk wyraził nadzieję, że prokuratura rozliczy te nieprawidłowości. -Mi się w głowie nie mieści, że tak duże transakcje mogą być niechronione, niesprawdzane. To też jest ważne, jak się sprawdza partnerów. Okazuje się, że w okresie przedwyborczym Orlen przestał sprawdzać partnerów. Po co? Myślę, że każdy może sam sobie odpowiedzieć na to pytanie - wyjaśnia Robert Kropiwnicki.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 17:55Źródło komentarza: Po tych zmianach gminy mają być zamożniejsze niż teraz. Skąd nagle wezmą się pieniądze?
ReklamaMrówka
Reklama