Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 22:32
Reklama
Reklama
Reklama

Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.
Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Autor: fot. iStock

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pianek marshmallows

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.


Gorąca czekolada na ostro

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.


Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Heniek Odbytowski 11.10.2021 08:52
Knagulec do kudlatej chodzi na czekolade

Simek 10.10.2021 22:24
Komentarz zablokowany

Bożena 10.10.2021 20:59
Im mniej sztuczności tym lepiej.

Kwik chrum 10.10.2021 19:20
Komentarz usunięty

Bzyku 10.10.2021 17:59
Dajcie przepis na kanapke 

pasibrzuch 10.10.2021 17:12
Ja lubię czekoladę z orzechami!

Saturianin 10.10.2021 16:49
Administracja ig ma fajnie siedzą w pokoiku piją czekolade jedzą pizze czytają te *** komentarze i sprzątaczka pod stolikiem im *** *** na zmiane i jeszcze zarabiają *** ***

Do admina 10.10.2021 17:22
Komentarz zablokowany

Egryno 10.10.2021 17:31
Komentarz zablokowany

Mietek 10.10.2021 16:42
Komentarz zablokowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama