Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 02:22
Reklama
Reklama

Zupy krem na rozgrzanie. Trzy pomysły na niedzielny obiad

Zupy krem z dodatkiem intensywnych przypraw rozgrzeją każdego. Są idealne na jesienne obiady. Podpowiadamy, jak wykonać je na trzy różne, proste sposoby.
Zupy krem na rozgrzanie. Trzy pomysły na niedzielny obiad

Autor: fot. iStock

Krem z kukurydzy

Składniki:

  • 1 kukurydza z puszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Odsączoną kukurydzę z puszki wrzucić na głęboką patelnię, dusić przez ok. 10 minut z dodatkiem masła lub tłuszczu roślinnego. Wlać przygotowany wcześniej bulion i zostawić na małym ogniu do podgrzania się wszystkich składników. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić je do rozgrzanego bulionu. Przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, słodką papryką i kurkumą. Dodać starty na drobnej tarce lub sproszkowany imbir, pokrojoną na małe kawałki papryczkę chilli i gotować całość przez ok. 20-25 minut. Ugotowaną zupę ostudzić i zblendować na jednolity krem.


 



Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym i curry

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (cała mała dynia)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 600-700 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • garść pestek dyni
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula dymka

Przygotowanie:

Dynię umyć, pokroić w plastry, wykroić pestki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry posmarować oliwą z oliwek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczoną i wystudzoną dynię obrać ze skórki. Następnie obrać i pokroić w kostkę cebulę, podsmażyć ją na patelni. Dorzucić do tego dynię, a po 2-3 minutach wlać bulion i wsypać przyprawy. Dusić wszystko przez ok. 5 minut, na koniec wlać mleczko kokosowe i wszystko razem zagotować. Lekko przestudzoną masę zblendować na gęsty krem. Zupę podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.


 



Krem z batatów z chili

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • Jogurt naturalny gęsty

Przygotowanie:

Bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć na oleju obraną i pokrojoną cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę bataty. Dusić przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalać gorącym bulionem, doprawić przyprawami i gotować aż do momentu, gdy bataty zmiękną. Następnie masę ostudzić i za pomocą blendera zmiksować na krem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

brrrr 24.10.2021 10:01
Ale dzisiejsza noc była zimna!

Grzybiarz 24.10.2021 12:10
Po grzybach.

pasibrzuch 24.10.2021 09:46
Uwielbiam zupy krem. Lubię do tego chrupiącą posypkę.

Potworna dieta 24.10.2021 08:14
Dieta zabójcza dla cukrzyków. Węglowodany + Oleje czy inne tłuszcze. = ŚMIERĆ - a takie smaczki jak olej kokosowy to na rozwój, w tempie atomowym, miażdżycy podobnie jak masło roślinne.

Cholesterol 24.10.2021 12:12
Śmietana też a mielona suszona papryka, bataty ziemniaki, dynia ? I te tłuszcze. Przyspieszone tuczenie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: TeresaTreść komentarza: Dziękujemy Lence Szkolnickiej i Mikołajowi Lisowskiemu za super prowadzenie! A ten kabaret z udziałem nauczycieli był hitem! Pamięć o przeszłości, ale z humorem – tak trzymać!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:33Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: mieszkam w NiemczechTreść komentarza: Idealne Wprowadzenie w Święta! Takie wydarzenie to najlepszy sposób, żeby oderwać się od przedświątecznej gonitwy. Zapach korzennych przypraw, radosna wrzawa i wspólne celebrowanie – tego właśnie potrzebujemy, aby poczuć najpiękniejszy okres w roku!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:31Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magiąAutor komentarza: ale...Treść komentarza: Ale dobrze było spotkać się z dawnymi współpracownikami – dyrektor Sobolewska, Ochęcki, Świerczyńska... To my, nauczyciele, tworzyliśmy te 80 lat. Wzruszyłam się...Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:15Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: za dużoTreść komentarza: Aż dwa pożary śmietników w Gryfinie w ciągu jednego dnia to chyba za dużo. Może czas na lepsze, zamykane wiaty i edukację sąsiadów? No i te dwa drzewa na drodze... to też znak, że zarządcy dróg powinni zadbać o przycinkę w pasie drogowym, zanim dojdzie do tragedii!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:12Źródło komentarza: Tydzień pod znakiem akcji. Straż pożarna podsumowuje zdarzenia
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama