Dziś sklepowe półki uginają się od nieskończonej listy produktów spożywczych. Możemy dowolnie wybierać smaki, kolory, kształty czy zapachy, a producenci wciąż zaskakują nas kolejnymi pomysłami na nowoczesne przekąski. Wielu z nas pamięta jednak jeszcze czasy PRL, kiedy słodycze były towarem deficytowym. W domach nie brakowało jednak pomysłów na własnoręcznie wykonane smakołyki. Dziś przypominamy dwa z nich, na które podajemy również proste przepisy.
News4Media
08.01.2022 11:50
Autor: iStock
Blok czekoladowy
Niegdyś można było znaleźć go niemal na każdym stole w polskich domach. Dziś większość z nas wraca do niego jedynie z sentymentem. Przyrządzenie bloku czekoladowego jest dziecinnie proste, dlatego może okazać się nie tylko podróżą w czasie, ale również doskonałym pomysłem na rodzinne spędzenie czasu.
1. Do garnka przełożyć masło i roztopić je; dodać cukier, zwykłe mleko, kakao i podgrzewać cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie wolno dopuścić mieszanki do wrzenia.
2. Tak przygotowaną masę ostudzić do letniej temperatury, po czym miksować i jednocześnie dodawać stopniowo mleko w proszku do chwili całkowitego połączenia składników. Wybierając wersję z bakaliami, można dodać je również na tym etapie i wymieszać łyżką, aby rozłożyły się równomiernie.
3. Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 10x30cm i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Po kilku godzinach wyciągamy blok i kroimy na mniejsze kawałki.
Szyszki
Przysmak z preparowanego ryżu możemy obecnie kupić w niektórych sklepach i cukierniach, jednak nic nie zastąpi smaku szyszek przygotowanych samodzielnie w zaciszu własnego domu. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- 60 gramów preparowanego ryżu,
- ok. 0,5 kilograma cukierków typu krówka,
- ¼ kostki masła.
Przygotowanie:
1. Cukierki kroimy na małe kawałeczki, po czym wrzucamy je do garnka razem z masłem i na małym ogniu roztapiamy wszystko razem, aż utworzy się jednolita, całkowicie gładka masa.
2. Kiedy składniki połączą się, zakręcamy palnik i natychmiast wsypujemy do garnka preparowany ryż i całość mieszamy łyżką do równomiernego jego rozprowadzenia.
3. Z ciepłej masy lepimy rękoma szyszki o dowolnym kształcie. Tę czynność należy wykonywać możliwie szybko, ponieważ składniki bardzo szybko zastygają. Tak wykonane układamy np. na papierze do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Podziel się
Oceń
Napisz komentarz
Komentarze
88
09.01.2022 17:35
kto pamieta smakołyki z budki u pani Grzegorczykowej na Niepodległości ?
Do 88
10.01.2022 01:48
Pamiętam oranżadę w butelkach z porcelanowym korkiem o landrynkowym smaku z byle jak przyklejonymi etykietami, małe czekoladowe groszki w żółtych okrągłych przekręcanych pudełkach z dziurką , długie wafle w czekoladzie w celofanie , i pyszne bułki które najlepiej smakowały same bez niczego , a w domu jak nic słodkiego nie było , to wystarczyło trochę cukru , żółtko do kubka i kręciło się kogel mogel... pychota , na podwórku w trakcie zabawy wpadało się parę razy do domu po kromkę chleba ,, z wodą i cukrem,, , takie to były czasy ...
I OLEJ RZEPAKOWY BEZ DOSUSZACZA RANDAPU
10.01.2022 09:29
tylko buraki były bez chemii ha ha ah tak jak i chleb bez randapu ha ah ah
POZDRO
08.01.2022 22:23
ALE ZES MNIE NAKRECIŁ NA TE CIASTO WŁASNIE SIĘ Z TYM BREDZLUJE HA HA AH
dog
08.01.2022 15:39
Moim skromnym zdaniem to nawet nie wygląda apetycznie.
Do piwa
08.01.2022 12:18
Śmiertelny dla cukrzyków. Nie lepszy byłby blok salcesonu pokrojony w kostkę i pokrojony w kostkę żółty ser obtoczony w papryce - smak papryki według gustu.
nieJa
09.01.2022 12:05
ale bez konserwantów ptysiu .teraz ładnie ,apetycznie ,smacznie a 50% chemia!
Napisz komentarz
Komentarze