JAKA POWINNA BYĆ OPTYMALNA KOLACJA?
Planując kolacje, warto skupić się na zdrowych i lekkich posiłkach. Dzięki temu można cieszyć się w nocy spokojnym snem. Co jeść, aby kolacje były odżywcze, ale nieobciążające organizmu? Należy pamiętać przede wszystkim o tym, by zawierały odpowiednie ilości białka i węglowodanów, oraz były źródłem witamin i minerałów. Faktem jest, że w godzinach wieczornych, nie potrzebujemy tak dużego zapotrzebowania kalorycznego, jak w pierwszej części dnia. Jedząc pełnowartościowe potrawy na wieczór, zapobiegamy spadkom i skokom energii następnego dnia.
KILKA PRZYDATNYCH ZASAD
Przygotowaliśmy kilka wskazówek, dzięki którym łatwiej zaplanujesz zdrowsze kolacje:
1. Optymalna pora – czyli nie za późno ani nie za wcześnie. Panuje błędne przekonanie, że najlepiej jest zjeść ostatni posiłek najpóźniej o 18:00 – powtarzają to osoby, które chcą zachować szczupłą sylwetkę i często całkowicie odmawiają sobie jedzenia wieczorami. Posiłek należy dopasować do naszego trybu życia i spożyć go najlepiej na około 2 godziny przed snem. Jeśli dopuszczamy do dużej przerwy czasowej między zjedzeniem kolacji a śniadaniem to spowalniamy metabolizm, a to skutkuje gromadzeniem się tkani tłuszczowej. Bardzo złym pomysłem będzie niejedzenie kolacji, co wiąże się z deficytem energetycznym, a trzeba pamiętać, że organizm potrzebuje spalać kalorie również w nocy. W takiej sytuacji zaczynie się bronić, odkładając tkankę tłuszczową „na gorsze czasy”.
2. Nie spożywaj zbyt dużych porcji. Jedzenie w nadmiarze prowadzi do bóli brzucha, poczucia ucisku i problemów z zaśnięciem. Wsłuchaj się w swoje ciało i dopasuj porcje do swoich indywidualnych potrzeb. Jeśli poczujesz nasycenie - nie dojadaj z talerza „na siłę”.
3. Produkty lekkostrawne. Czy wiesz, że mięso, ryby czy jaja mogą trawić się nawet od 4 do 6 godzin? Organizm i układ pokarmowy są wtedy zajęte i nocna regeneracja zostanie zaburzona przez procesy trawienne. W spożywanych produktach zwróć też uwagę na ilość błonnika, który od pewnego stopnia utrudnia trawienie, zwiększając swoją objętość w jelitach. Mamy wtedy poczucie dyskomfortu i napęczniałego brzucha.
4. Jakość produktów. Często po całym dniu zwyczajnie nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni i zastanawianie się nad gotowaniem. Nie idź drogą na skróty i powiedz wyraźne „nie” fast foodom oraz smażonym czy słodkim przekąskom. Tego typu „śmieciowe” i wysoko przetworzone jedzenie może spowodować pozorne uczucie pełności. Ale pod przykrywką najedzenia się dostarczasz organizmowi sporo cukrów prostych, które nagle podnoszą poziom glukozy we krwi, a po upływie godziny-dwóch ponownie masz ochotę coś przekąsić. Prowadzi to do złego przyzwyczajenia, jakim jest nocne podjadanie, a w konsekwencji do problemów z wagą.
5. Moment wyciszenia. Zapewnij sobie spokojne warunki do konsumpcji. Światło monitora, telefonu czy telewizora nie sprzyjają skupieniu i rozpraszają naszą uwagę. Usiądź wygodnie przy stole, skup się na wąchaniu, przeżuwaniu i smakowaniu. Nie jedz w pośpiechu ani w pozycji stojącej.
NIE ZAPOMINAJ O WARZYWACH
Staraj się dodawać warzywa do każdego posiłku, nie tylko do kolacji. Najlepiej, jeśli będzie to ok. 50% składników na talerzu. Zdrowa dieta wymaga jak największej ilości warzyw, które przy okazji są produktami niskokalorycznymi. Świetnie sprawdzą się tu sałatki (np. z sycącym, przypieczonym na patelni serem halloumi i jarmużem), fasolka po śródziemnomorsku z dodatkiem ziół i oliwek albo zapiekanka warzywna z grecką fetą. Te i inne przepisy znajdziesz w dedykowanej zdrowym kolacjom, nowej kolekcji na platformie Cookidoo®. To też miejsce, gdzie odkryjesz ogrom inspiracji i pomysłów na posiłki. Od niedawna w urządzeniu Thermomix® TM6 dostępna jest zupełnie nowa funkcja – Utworzone przepisy. Dzięki niej możesz modyfikować lub przygotowywać swoje autorskie receptury z wykorzystaniem wszystkich możliwości swojego kuchennego pomocnika. Z pewnością masz własne ulubione lekkie, odżywcze i roślinne kolacje, które od teraz możesz wykonać jeszcze szybciej i bez wysiłku w urządzeniu Thermomix® TM6.
Halszka Potrzebowska
Sałatka z ciepłym serem halloumi, orzechami i granatem
|
40 g melasy z granatu (patrz wskazówka i wariant)
miseczka, duża miska do sałatek, patelnia do smażenia
miarka, koszyczek, kopystka
kuchenka
|
|
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
2. Posiekać jarmuż. Wymieszać z odstawioną wcześniej połową sosu.
3. Ugotować kuskus. W tym samym czasie, uprażyć orzechy na suchej patelni, aż zaczną się lekko rumienić, następnie grubo posiekać i przełożyć do miski z jarmużem. Delikatnie wymieszać. Na tej samej patelni usmażyć pokrojony na kawałki ser halloumi (3-4 min.) na złotobrązowy kolor, odstawić.
4. Przygotowany kuskus przełożyć do miski z jarmużem, delikatnie wymieszać. Sałatkę posypać usmażonym serem halloumi i pestkami granatu. Dodać resztę sosu. Sałatkę z ciepłym serem halloumi, orzechami i pestkami granatu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wariant
|










Napisz komentarz
Komentarze