Co ugotować Ukraińcom, żeby poczuli się, jak w domu? – zastanawiają się osoby, które przyjęły pod swój dach uchodźców. Sprawa jest prosta, bo wiele tradycyjnych dań naszych wschodnich sąsiadów znajdziemy również w polskim menu.
News4Media
13.03.2022 07:30
Autor: iStock
Kuchnię ukraińską charakteryzuje prostota. Dominują w niej świeże składniki i wędzonki, pieczywo oraz warzywa i różnego rodzaju kasze. Są jednak dania, które zza wschodniej granicy przywędrowały do Polski i na stałe zagościły w naszych domach. Częstując nimi gości, z pewnością sprawimy im dużo radości. Przypominamy proste przepisy na zupę, danie główne oraz deser, które w obu krajach - Polsce i Ukrainie -są znane i lubiane.
Barszcz ukraiński
Składniki:
- fasola biała w puszce
- ząbek świeżego czosnku
- kilogram buraków
- pół kilograma wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- szklanka soku pomidorowego
- śmietanka 18 proc. tłuszczu do zabielenia
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Żeberka gotować przez ok. godzinę w dużym garnku z dodatkiem kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Buraczki umyć, obrać i zagotować do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać i również zetrzeć na większych oczkach tarki.
2. Do garnka z żeberkami dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż warzywa uzyskają miękkość. Doprawić do smaku i zabielić. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki.
Deruny, czyli placki ziemniaczane po ukraińsku
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- dwie małe cebule
- 30 gramów mąki pszennej
- jedno jajko
- sól i pieprz
- olej
- szczypiorek
- gęsta, kwaśna śmietana 18 proc.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Odstawić (np. w drobnym sitku), aby odsączył się nadmiar soku.
2. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z mąką, jajkiem i przyprawami (doprawiamy wedle uznania).
3. Na patelni wlewamy tyle oleju, aby zakryte było jej dno. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej stołowej łyżce ciasta i smażymy do osiągnięcia złotego odcienia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę, powtarzając czynność.
4. Deruny podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
1. Kutię należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, zalewając pszenicę wrzątkiem i odstawiając ją na noc. Rano mieszankę zagotować, odlać wywar i zalać ją ponownie czystą wodą, po czym gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Wodę ponownie odlać, a pszenicę odstawić do ostygnięcia.
2. Mak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić w maszynce – najlepiej dwukrotnie.
3. Pszenicę, mak oraz pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać w małych miseczkach, udekorowane np. płatkami migdałów.
Podziel się
Oceń
Napisz komentarz
Komentarze
włóczykij
13.03.2022 18:17
To co w barach czy restauracjach jest barszczem ukraińskim to Ukraińców rozczarowuje. U nas to jest zupa, a u nich to lek na całe zło.
UPA
13.03.2022 17:53
Komentarz zablokowany
bit
13.03.2022 18:07
Jak jesteś prymitywem, to masz prymitywne skojarzenia.
Boguś
13.03.2022 12:56
Czy oby napewno takie potrawy? Morawiecki wycenił dzienną dietę wraz czynszem na 40 zł. Zatem według tego zlodzieja powinni jeść placki ziemniaczane.
pytam
13.03.2022 21:33
Boguś a tobie kto rozum ukradł?
Polak ale prawdziwy
13.03.2022 12:28
Komentarz usunięty
obeżyświat
13.03.2022 09:34
Kuchnia ukraińska to przede wszystkim kuchnia prosta. A zupa to podstawa każdego obiadu. Po prostu musi być. I to nie cieniutka, ale właśnie taka jak ten ukraiński barszcz.
Nowy dzinks
13.03.2022 08:47
Komentarz zablokowany
Stolnicznaja
13.03.2022 08:04
Pierogów ruskich nic nie przebije były są i będą kulinarnym rarytasem na polskich stołach
Napisz komentarz
Komentarze