Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 6 grudnia 2025 06:46
Reklama
Reklama
Reklama

Dziczyzna pełna leśnego smaku i aromatu

Przetwory z mięsa pochodzącego od tak zwanej zwierzyny łownej, czyli od zwierząt dziko żyjących nie są populrne. W pewnych srodowiskach królowało na stołach od stuleci, Tymczasem. nie każdy z nas miał okazję jej skosztować. Dziczyzna to mające swoje walory mięso, będące podstawą diety szlacheckiej w dawnej Polsce. Co sprawia, że jest tak wyjątkowe i dlaczego może uzupełniać nasz jadłospis?
Dziczyzna pełna leśnego smaku i aromatu
Pasztet Dworski

Do dziczyzny zaliczamy każde mięso tzw. zwierzyny łownej, czyli jelenia, sarny, królika, dzika oraz dzikiego ptactwa jak bażanty, gęsi czy kaczki. W XVI wieku za sprawą tradycyjnych polowań szlachty, stała się mięsiwem niezwykle prestiżowym, zarezerwowanym tylko na królewskie magnackie uczty. Dania z dziczyzny były serwowane przede wszystkim z okazji różnych uroczystości, stąd dziś kojarzą się głównie z ucztą na specjalne okazje.

Staropolskie potrawy z dziczyzny stanowią okazały rozdział w polskiej sztuce kulinarnej. Dlatego też coraz częściej wraca się do tradycyjnych przepisów na dania z mięsa z królika, jelenia czy dzika ze względu na to, że ich mięsiwo jest w pełni ekologiczne, o wysokiej jakości. Charakterystyczny aromat i delikatny smak zawdzięczają leśnej diecie, bogatej w rośliny, owoce i grzyby.

Zdrowe właściwości dziczyzny

W czasach, kiedy coraz większą uwagę zwracamy na to, co mamy na talerzu, warto sięgnąć po dania z dziczyzny z kilku powodów. Jest to mięso wyjątkowo chude i niskokaloryczne: posiada małą zawartość tłuszczu przy jednoczesnej wysokiej zawartości wartościowego białka. Dzieje się tak, ponieważ leśna zwierzyna jest w ciągłym ruchu, dzięki czemu spala tłuszcz, a ich mięśnie są twardsze i bardziej zbite.

Dzikie mięsiwo to także polecany składnik diety ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak: żelazo, magnez, wapń czy fosfor.

Miłośnicy dziczyzny za zaletę wymieniają też naturalność i ekologiczność. Zwierzyna łowna nie potrzebuje terenów do hodowli oraz żywi się tym, co znajdzie w lesie lub na polach. Ich mięso nie posiada także konserwantów czy antybiotyków, dlatego przedstawiane jest jako zdrowsze.

Pyszne wyroby i potrawy z dziczyzny

Sekretem smacznej potrawy z dziczyzny jest jej marynowanie. Najczęściej – według staropolskich receptur – mięso marynuje się w czerwonym winie, aby skruszało i było bardziej miękkie oraz soczyste. Odpowiednio doprawione mięso to klucz do pysznego smaku: najpopularniejszymi ziołami do przyprawiania dziczyzny są obecne w polskich kulinariach gałązki jałowca, tymianku, rozmarynu, ale też pikantny czosnek i wyrazisty kminek. Co można przyrządzić z dziczyzny? Przede wszystkim wszelkie gulasze, pieczenie, szynki oraz oczywiście pasztety.

– Historia jadania dziczyzny w formie pasztetu jest długa. Na staropolskich dworach pasztet z najwyższej jakości dzikich mięs przygotowywał specjalnie do tego wykwalifikowany pasztetnik, jeden z ważniejszych osób w kuchni dworskiej. – dodaje Ewelina Jędrzejewska, ekspertka marki Pasztet Dworski. -Smak pasztetów inspirowany dawnymi, staropolskimi recepturami możemy poznać dzięki naszym pasztetom. Dostępne w czterech wariantach smakowych: z dzikiem, królikiem, jeleniem i słodko-kwaśną żurawiną stanowią kwintesencję szlacheckich specjałów. Doskonale sprawdzą się jako smakowity dodatek do świeżej pajdy chleba - dodaje ekspert.

Delikatne dzikie mięsiwo stanowi doskonały wybór dla wszystkich smakoszy, szukających bogatych wrażeń smakowych. Odpowiednio przyrządzone lub serwowane w smacznej formie pasztetów lub pieczeni stanowi zdrowe uzupełnienie codziennej diety oraz alternatywę dla popularnych mięs.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Guma 14.03.2022 09:18
Sam jesteś zakażony ASF, miesko jest smaczne sam żryj to ze sklepu padlinę pasiona na sterydach smacznego.

AfrykańskiPomórŚwiń 13.03.2022 12:44
ASF panuje w lasach, żryjcie zakażoną dziczyznę. Na zdrowie.

sarna 13.03.2022 21:26
Sam jesteś zdziczały.

smakosz 13.03.2022 12:26
Mniam, mnaim, mnaim!

Guma 13.03.2022 11:54
Mniam mniam pasztet z dzika,bede polowal ile będę mial siłł,niestety trzeba polować żeby przeżyć.

Do morderców 13.03.2022 09:47
Kto dał wam prawo bandyci by zabijać te bezbronne zwierzęta

do ameby 13.03.2022 10:03
Natura - nie dała nam żołądka przeżuwaczy, więc jesteśmy wszystkożernymi stworzeniami...

fsb 14.03.2022 22:57
putin dał rozkaz do ubijania

Brzechwa 13.03.2022 09:46
Dzik jest dziki, dzik jest zły, Dzik ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie dzika, Ten na drzewo szybko zmyka.

Knaga 13.03.2022 09:43
Z Knagulca mozna zrobic pasztet

Knagulec 13.03.2022 11:15
Siema szwagier wypełzł pozdrów starą rogacizno

Knagulec 13.03.2022 13:47
Komentarz usunięty

seksocholik 13.03.2022 09:30
Z dziczyzny to ja lubię dziki seks.

Seksocholik. 13.03.2022 10:49
Ale tylko ten na recznym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama