W Poznaniu już po raz dziesiąty będziemy promować zachodniopomorskie kulinaria. W tym roku odwiedzających zaskoczymy stoiskiem o powierzchni 150 m2, które architekturą nawiązywać będzie do średniowiecznej wioski rybackiej na wzór osady wikingów w Wolinie. Goście targów w naszym specjalnym pawilonie zapoznają się ze smakiem łososia kiszonego z Kamienia Pomorskiego, wędzonego pstrąga z gospodarstwa rybackiego Zielenica, wędzonej sielawy z Pojezierza Drawskiego. Będzie można spróbować także grzybów marynowanych z szyszką, przetworów z róży oraz zielonych pomidorów, pierników szczecińskich, produktów z dyni, ogórków kołobrzeskich, naturalnych soków owocowo-warzywnych. Nie zabraknie także zachodniopomorskich miodów.
Kulinarne degustacje zostaną urozmaicone pokazami sztuki średniowiecznego rzemiosła, m.in.: bartnictwa, wytwarzania filcu, tkactwa oraz walk w pełnym uzbrojeniu. Będzie można spróbować także zupy rybnej według przepisu średniowiecznych wikingów.
W niedzielę, 20 września 2015 r., poznamy laureatów kulinarnych „Pereł 2015” oraz wyróżnień „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP (ogłoszenie wyników, godz. 13, pawilon nr 11).
„Smaki Regionów” odbędą się pomiędzy 19 i 22 września 2015 r. w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich (ul. Głogowska 14, Poznań). Wstęp na targi jest bezpłatny. Stoisko Pomorza Zachodniego zostanie zlokalizowane w pawilonie 3a (nr 13). UMWP







Napisz komentarz
Komentarze