Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 16:35
Reklama
Reklama

Święto pizzy uczcimy w pizzerii czy w domu? Podajemy przepis!

W naszym powiecie jest bardzo popularna. Pizzerie mamy w Gryfinie, Mieszkowicach, Cedyni czy Chojnie. Dziś (czwartek 9 lutego) Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jej święto to dobra okazja, żeby poznać historię tego włoskiego dania. I zastanowić się, jak uczcimy tę okazję: w pizzerii czy może w domu. Wszak to włoskie danie, to ulubione danie Polaków.

Pizza jest dziś jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Kiedy powstała było potrawą biednych ludzi. Dopiero później trafiła m.in. na królewskie stoły.

Margherita królowej Małgorzaty

Pizza ta, którą znamy, pochodzi z włoskiego Neapolu, a jej rodowód sięga XVI wieku. Chociaż jako pierwsi podobny do niej placek wypiekali starożytni Grecy – przypomina serwis payback.pl. Potwierdzają to pochodzące z X wieku wzmianki o pizzy. Otóż według nich była ona posiłkiem greckich chłopów i biedaków. Jej wyprodukowanie było niezwykle tanie i proste, a zawartość mąki sprawiała, że danie było wyjątkowo sycące.

Dlatego nazwę tego dania jedni wiąże z greckim plax, co oznacza coś płaskiego. Inni wskazują łacińskie słowo pinsere, które oznacza tłuczenie lub rozcieranie.

Na początku pizza był to placek nasączony tłuszczem, oliwą lub smalcem, z dodatkiem sera czy ryby. Potrawa w wersji, jaką my się zajadamy, czyli z pomidorami, powstała pod koniec XIX wieku, kiedy po zjednoczeniu Włoch tron objęła dynastia sabaudzka.

Królowa Małgorzata spróbowała wtedy przygotowanych dla niej kilku rodzajów pizzy. Jedna z nich zawierała sos stworzony na bazie pomidorów, ser oraz oregano. Danie tak bardzo posmakowało monarchini, że zostało nazwane na jej cześć – Margherita.

Włoski placek po amerykańsku

Najbardziej jednak pizzę spopularyzowała Ameryce. Na początku XX wieku wyemigrowało tam wielu Włochów, którzy przywieźli ze sobą swoją kuchnię, w tym m.in. przepis na pizzę. Zaczęli otwierać rodzinne restauracje, w których to danie serwowali. Dzięki temu smak dania poznawało coraz więcej osób.  

Receptura pizzy z czasem się zmieniała. Na przykład ciasto w amerykańskiej wersji było znacznie grubsze. I to w takim wydaniu to pierwotnie włoskie danie zaczęło podbijać świat, w tym Polskę.

Jednak po pewnym czasie Polacy docenili jego bardziej tradycyjną wersję, czyli pizzę na cienkim cieście, z dodatkiem oliwy zamiast sosów. I to właśnie pizza w takiej odsłonie, czyli pizza włoska, cieszy się dziś u nas ogromną popularnością.

Za co tak kochamy pizzę?

Pizza jest daniem, którym możemy dzielić się z innymi – doskonale urozmaica spotkania rodzinne i towarzyskie. W walentynki może być w kształcie serca; wielbiciele serów chętnie wybierają tę z zawijanymi, wypełnionymi nim brzegami; dzieci uwielbiają jej wersję „mini” w postaci tzw. pizzerinek. Można zabrać ją ze sobą do pracy, na wycieczkę czy zaserwować zamiast tradycyjnego obiadu.

W powszechnej opinii pizza to danie ciężkostrawne i dlatego niezdrowe. Tej tezie zaprzeczyli naukowcy z Mediolanu, którzy przeprowadzili badania. Ich wynik wykazał prozdrowotne właściwości pizzy – ma chronić przed miażdżycą i zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku.

Dietetyczka Chelsey Amer przekonuje na swojej stronie internetowej, że danie to może być bardziej zbilansowanym śniadaniem niż popularne na całym świecie płatki. Zawiera bowiem o wiele więcej białka i protein, które dodają organizmowi energii na długi czas.

Inflacja wrogiem pizzy

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy statystycy z Eurostatu przyjrzeli się cenom tej włoskiej potrawy. Okazuje się, że w grudniu w krajach Unii Europejskiej za pizzę płacono już niemal 16 proc. więcej niż rok wcześniej – podaje portal bankier.pl.

W Polsce wzrost cen tego dania przekroczył 19 proc. Bez większych konsekwencji dla portfeli pizzą mogą się nadal zajadać mieszkańcy Luksemburga i Włoch, gdzie ceny skoczyły o niespełna 10 proc. Fatalnie wygląda sytuacja na Węgrzech, gdzie ceny wzrosły prawie o połowę. Blisko 40 proc. więcej niż rok wcześniej płacić muszą miłośnicy pizzy z Litwy i Bułgarii.

Pizza Hut wyjaśnia, że jest to związane przede wszystkim ze wzrostem kosztów składników. Z danych GUS o inflacji z grudnia 2022 r. wynika, że mąka podrożała o 37,9 proc. rok do roku, mięso o 24,2 proc., a sery o 27,5 proc.

„Do tego należy dodać ceny energii oraz wzrost kosztów pracy czy najmu lokali. W rozrachunku ekonomicznym brak podwyżek byłby trudny do zaakceptowania” – napisał w komentarzu cytowanym przez portal Daniel Kostecki z CMC Markets.

Jak przyrządzić domową pizzę?

Podstawowy przepis na placek jest prosty do wykonania. A zatem…

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto (2 porcje):

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru,
- ulubione dodatki (np. szynka, kukurydza, ananas, kiełbasa, ogórek kiszony, pieczarki itp.).

Sos pomidorowy (należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę za pomocą blendera):

- 200 ml passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- suszone oregano, pieprz i sól (do smaku, według upodobań).

Przygotowanie:

Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Gotowe, rozwałkowane ciasto posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i ułóż na niej równomiernie wszystkie ulubione składniki. Następnie piecz przez ok. 10 minut, aż brzegi zarumienią się na złoty kolor.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Hii 09.02.2023 12:43
Peperoni tam fajna kreci pizze dziwucha

i
Martynka 09.02.2023 12:24
W Gryfinie polecam Wenecję. Jak dla mnie okey.

Arn de... 09.02.2023 11:43
Właśnie miałem zamawiać pizze ale wolę te 60 zł przelać na ofiary w Turcji i Syrii. * na konto Fundacji PCPM: mBank: 18 1140 1010 0000 5228 6800 1001*.

i
brawo 09.02.2023 12:23
I to jest przykład godny naśladowania.

i
z Chojny 09.02.2023 09:42
Najlepsza pizza na cienkim cieście jest w Cedyni!

i
polecam 09.02.2023 09:42
Święto pizzy w Mieszkowicach i szalona akordeonistka!

i
pasibrzuch 09.02.2023 09:04
Mniam, mniam, mniam!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kasa misiu kasaTreść komentarza: 120 tysięcy dla Zenka? Polsat chyba kompletnie odleciał! Na tle Stinga to jest żart, ale wciąż to jest olbrzymia kwota za kilkanaście minut śpiewania do playbacku. Widać, że Polsat stawia na masowego, najmniej wymagającego widza i tanie rozrywki. Szkoda, bo mieli tam Beata Kozidrak i Edytę Górniak, a na billboardach i tak będzie Zenek.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:25Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Trzeba było dostawić jeszcze kilka rzędów krzeseł bliżej sceny. Niepotrzebna dziura.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:17Źródło komentarza: Nauczyciele na scenie! Jubileusz z pompą i kabaretowym humoremAutor komentarza: bankowiecTreść komentarza: Absolutnie tak! Czesi, Węgrzy, Ukraińcy – wszyscy mają swoje znaki. Polska, jako lider regionu, po prostu musi mieć symbol. Znak graficzny to podstawa identyfikacji wizualnej waluty. Ktoś, kto uważa, że to jest niepotrzebne, nie rozumie znaczenia brandingu w dzisiejszym świecie. Jestem za szybką implementacją.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:09Źródło komentarza: Ciekawostka: Złotówka ma mieć nowe oznaczenie. Niczym dolarAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: Zasadniczo to stacje benzynowe czy apteki pyr pyr nie powinny mieć ustawowej możliwości sprzedawania alkoholu czy papierosów, peawda pyr pyr? No tak na logikę pyr pyrData dodania komentarza: 14.12.2025, 15:08Źródło komentarza: Alkohol na stacjach paliw ma być ukryty. Zakaz sprzedaży nie rozwiąże problemu pijanych kierowców
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama