Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 06:09
Reklama
Reklama

Smakowita galantyna z szynką, jajkiem i warzywami [PRZEPIS]

Danie o długiej historii, ostatnio trochę rzadziej pojawiające się na polskich stołach. Przyrządzane z mięsa i warzyw zalanych bulionem z dodatkiem żelatyny. Mowa oczywiście o galarecie zwanej też galantyną – potrawie, którą zajadali się już Jagiellonowie. Warto też dodać, że zdrowej, pożywnej i… chłodnej. Idealnej na letnie upały.
Smakowita galantyna z szynką, jajkiem i warzywami [PRZEPIS]
Galatyna z szynką

Autor: Dobrowolscy

„Cała wartość galarety jest, aby była czysta, klarowna i nie za twarda” - pisała w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Maria Ochorowicz-Monatowa. Potrawa, dawniej nazywana też auszpikiem, jest tradycyjną pozycją polskiej kuchni. Podobno z dodatkiem sałaty została podana na uczcie weselnej Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. W dawnej Polsce była zwykle bogato dekorowana i barwiona, a dodawano do niej drób lub ryby, ponieważ wieprzowina nie była wtedy jadana przez szlachtę.

Przez kolejne wieki galareta ewoluowała, wykorzystywano w niej kolejne produkty, a wraz z wynalezieniem żelatyny jej przygotowanie stało się prostsze. Ze szlacheckich stołów trafiła pod strzechy. Przepisy na nią pojawiały się we wszystkich znanych i ważnych dla kształtowania polskiego smaku książkach kucharskich – u Stanisława Czernieckiego, Wojciecha Wielądki, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marii Ochorowicz-Monatowej oraz w klasycznej „Kuchni polskiej” pod redakcją Stanisława Bergera. W okresie PRL-u jej sława nieco przybladła, ponieważ została sprowadzona do roli zakąski, wciąż jednak chętnie przyrządzana była na różnego rodzaju przyjęcia i rodzinne uroczystości.

-Galareta zdecydowanie powinna wrócić do łask, ponieważ w pełni na to zasługuje – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Możemy w niej umieścić dużo zdrowych, gotowanych warzyw i pożywnych dodatków takich jak wysokiej jakości szynka i jaja. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a efekt to smaczny, chłodny posiłek, co docenimy szczególnie w czasie upałów.

 

Galantyna z szynką, jajkiem i warzywami
Składniki:

300 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
2 litry bulionu z rosołu 

1 mały brokuł

1 mały kalafior 

garść małych marchewek 

5 jaj

4 opakowania żelatyny
 

Sposób przygotowania:

Bulion zagotowujemy do wrzenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę w ilości o 30% większej niż porcja według zaleceń producenta na taką objętość. Sprawi to, że galareta będzie gęstsza. Z kalafiora i brokuła odkrawamy głąby, a kwiaty dzielimy na małe różyczki. Razem z marchewkami wrzucamy je do osolonej wody z dodatkiem 2 łyżeczek octu. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na plasterki. Na dnie szklanego naczynia o pojemności minimum 3 l układamy pierwszą warstwę złożoną z warzyw. Szynkę z Wadowic Dobrowolscy kroimy w grubą kostkę. Kładziemy jako drugą warstwę na warzywach. Na trzecią warstwę wykorzystujemy plasterki jajek. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym i przestudzonym bulionem, tak aby jego poziom był wyższy o 2-3 cm od ostatniej warstwy. Czekamy, aż bulion stanie się letni i wkładamy naczynie do lodówki na całą noc. Wyciągamy z zimna tuż przed podaniem. Przed spożyciem, w zależności od upodobań, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

nieJa 13.08.2023 18:43
makowite .tylko te ceny produktów.! chyba ,ze chwilówka

głodny 27.07.2023 23:35
Ślinka leci.

J.S 27.07.2023 23:10
Bardzo dobre jedzonko tylko bez szynki tylko drób wtedy zdrowsza białe mieso

A. Żmijewski 27.07.2023 18:16
Setka i galaretka. To był mój ulubiony posiłek w Orczyku.

M. P. I. S. Łajdaś 27.07.2023 20:13
Łajdaś - nie tylko tam...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: TeresaTreść komentarza: Dziękujemy Lence Szkolnickiej i Mikołajowi Lisowskiemu za super prowadzenie! A ten kabaret z udziałem nauczycieli był hitem! Pamięć o przeszłości, ale z humorem – tak trzymać!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:33Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: mieszkam w NiemczechTreść komentarza: Idealne Wprowadzenie w Święta! Takie wydarzenie to najlepszy sposób, żeby oderwać się od przedświątecznej gonitwy. Zapach korzennych przypraw, radosna wrzawa i wspólne celebrowanie – tego właśnie potrzebujemy, aby poczuć najpiękniejszy okres w roku!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:31Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magiąAutor komentarza: ale...Treść komentarza: Ale dobrze było spotkać się z dawnymi współpracownikami – dyrektor Sobolewska, Ochęcki, Świerczyńska... To my, nauczyciele, tworzyliśmy te 80 lat. Wzruszyłam się...Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:15Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: za dużoTreść komentarza: Aż dwa pożary śmietników w Gryfinie w ciągu jednego dnia to chyba za dużo. Może czas na lepsze, zamykane wiaty i edukację sąsiadów? No i te dwa drzewa na drodze... to też znak, że zarządcy dróg powinni zadbać o przycinkę w pasie drogowym, zanim dojdzie do tragedii!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:12Źródło komentarza: Tydzień pod znakiem akcji. Straż pożarna podsumowuje zdarzenia
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama