Żabnicka impreza jest promocją zanikającego zawodu - śródlądowego rybaka łodziowego oraz akcentuje walory kulinarne i odżywcze ryb słodkowodnych. W tym roku wielką atrakcją były pokazy sieciowego połowu ryb oraz prezentacje ich filetowania i oprawiania. Nagrody dla uczestników kulinarnych zmagań ufundowało tradycyjnie województwo zachodniopomorskie oraz marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
Gośćmi honorowymi byli pracownicy naukowi Uniwersytetu Szczecińskiego i Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Honorowy patronat nad imprezą przyjęli wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, starosta powiatu gryfińskiego oraz burmistrz Gryfina.
Wszystkie przygotowane przez uczestników konkursu potrawy były przyrządzone z ryb występujących w rejonie Międzyodrza i w opinii jury wykazały się wspaniałymi walorami smakowymi. Komisja konkursowa uznała, że w tym roku w kulinarnych zmaganiach zwyciężyła Teresa Wąsiel, która przygotowała szczupaka na lustrze, II miejsce zdobył Łukasz Zieliński za węgorza po flisacku, a III miejsce przyznano Grażynie Poteralskiej za suma po gryfińsku.
Jak zawsze przewidziano również piękny puchar dla najmłodszego uczestnika kulinarnych zawodów, który w tym roku zdobyła Magdalena Piasecka. Nagrodę specjalną dla potrawy mającej największe szanse stać się potrawą regionalną zdobyła Renata Roman za głowę suma odrzańskiego w galarecie.
Oprócz kulinarnych emocji, impreza urozmaiciło wiele artystycznych występów. Uczestnicy mogli spróbować wielu dań z ryb oraz wziąć udział w licznych konkursach i rybackiej zabawie tanecznej. Organizatorzy pragną jeszcze raz gorąco podziękować wszystkim instytucjom i osobom prywatnym, którzy pomogli w organizacji IV Regionalnego Konkursu – Smaki ryb odrzańskich i zapraszają do Żabnicy za rok.
























Napisz komentarz
Komentarze