Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 19:18
Reklama
Reklama
Reklama

Znamy zwycięzców kulinarnego konkursu

Szczupak na lustrze, węgorz po flisacku oraz sum po gryfińsku i sum odrzański w galarecie – to potrawy, które znalazły największe uznanie. Żabnica już po raz czwarty gościła uczestników konkursu kulinarnego „Smaki ryb odrzańskich”, organizowanego w ramach „Żabnickiego lata z rybką”. Imprezę w tym roku przygotowywało sołectwo Żabnica wraz Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Ochotniczą Strażą Pożarną.
Znamy zwycięzców kulinarnego konkursu

Żabnicka  impreza  jest promocją zanikającego zawodu - śródlądowego rybaka łodziowego  oraz akcentuje walory kulinarne i odżywcze ryb słodkowodnych. W tym roku wielką atrakcją były pokazy sieciowego połowu ryb oraz prezentacje ich filetowania i oprawiania. Nagrody dla uczestników kulinarnych zmagań  ufundowało tradycyjnie  województwo zachodniopomorskie oraz marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.

Gośćmi honorowymi byli pracownicy naukowi Uniwersytetu Szczecińskiego i Zachodniopomorskiego  Uniwersytetu Technologicznego. Honorowy patronat nad imprezą przyjęli wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, starosta powiatu gryfińskiego oraz burmistrz Gryfina.

Wszystkie przygotowane przez uczestników konkursu potrawy były przyrządzone z ryb występujących w rejonie Międzyodrza i w opinii jury wykazały się wspaniałymi walorami smakowymi. Komisja konkursowa uznała, że w tym roku w kulinarnych zmaganiach zwyciężyła Teresa Wąsiel, która przygotowała szczupaka na lustrze, II miejsce zdobył Łukasz Zieliński za węgorza po flisacku, a III miejsce przyznano Grażynie Poteralskiej za suma po gryfińsku.

Jak zawsze przewidziano również piękny puchar dla najmłodszego uczestnika kulinarnych zawodów, który w tym roku zdobyła Magdalena Piasecka. Nagrodę specjalną dla potrawy mającej największe szanse stać się potrawą regionalną zdobyła Renata Roman za głowę suma odrzańskiego w galarecie.

Oprócz kulinarnych emocji, impreza urozmaiciło wiele artystycznych występów. Uczestnicy mogli spróbować wielu dań z ryb oraz wziąć udział w licznych konkursach i rybackiej zabawie tanecznej. Organizatorzy pragną jeszcze raz gorąco podziękować wszystkim instytucjom i osobom prywatnym,   którzy pomogli w organizacji  IV Regionalnego Konkursu Smaki ryb odrzańskich i zapraszają do Żabnicy za rok.

Patronat medialny nad imprezą sprawowało m.in. igryfino.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama