Top 5 owoców, które nie powinny być spożywane z napojami alkoholowymi
Różnorodność owoców, zarówno tradycyjnych dla Ukrainy, jak i egzotycznych, jest po prostu niesamowita. Możesz wybierać spośród kwaśnych, słodkich, lekko pikantnych lub o wyraźnym tropikalnym smaku. Każdy z nich jest mniej lub bardziej przydatny dla organizmu. Istnieją jednak pewne rodzaje owoców, które mogą radykalnie zmienić swoje działanie, a nawet być szkodliwe w połączeniu z winami. Oto niektórzy z najbardziej niepożądanych sprzymierzeńców napojów alkoholowych:
- Melon.
- Grejpfrut.
- Mango.
- Durian.
Mówiąc bardziej szczegółowo, połączenie z tymi owocami może powodować bardzo nieprzyjemne konsekwencje i problemy zdrowotne. Na przykład melon, który jest czasami polecany przez niedouczonych kucharzy do słodkich win, ma silne działanie przeczyszczające w połączeniu z alkoholem. Takie połączenie często prowadzi również do silnych nudności, wymiotów i wzdęć. Takie zjawiska mogą zrujnować każde wakacje i będą o sobie przypominać następnego dnia.
Jeśli chodzi o grejpfruta, po pierwsze, nie komponuje się on dobrze z winami, ponieważ ma dość charakterystyczny smak, który utrudnia harmonijne dopasowanie. Po drugie, w połączeniu z alkoholem grejpfrut powoduje blokadę enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za rozkładanie toksyn. Z tego powodu alkohol pozostaje dłużej niezwiązany i jest wolniej wydalany z organizmu, co może prowadzić do poważnego kaca i zatrucia alkoholowego. To z kolei może prowadzić do konieczności udzielenia pomocy medycznej w nagłych wypadkach.
Mango jest uważane za jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Ma jasny słodki smak i przyjemny egzotyczny aromat, ale nie pasuje do alkoholu. Takie połączenie może powodować skurcze brzucha i biegunkę. Wino można pić co najmniej 2 godziny po zjedzeniu mango.
Durian smakuje jak kremowy deser. Jest słodki i pożywny, ale nie pasuje do wina. Po pierwsze, zapach duriana nie pasuje do alkoholu, a po drugie, takie połączenie prowadzi do poważnego zatrucia pokarmowego, wysokiego ciśnienia krwi, a nawet może wywołać śmiertelne konsekwencje.
Po ustaleniu, które owoce nie powinny być spożywane z winem, porozmawiajmy o tych, które są dobrym dodatkiem do napojów alkoholowych.
Jak prawidłowo łączyć owoce z alkoholem
Półmisek owoców to jedna z najczęstszych i najbardziej udanych przekąsek do wina. Należy jednak być w stanie wybrać odpowiednią kombinację. Przede wszystkim potrzebne są wysokiej jakości owoce egzotyczne, dojrzałe i świeże. Po drugie, musisz wiedzieć, z jakimi napojami je połączyć. Oto kilka przykładów:
- owoce cytrusowe (z wyjątkiem grejpfruta) i truskawki - z winami musującymi;
- jagody, liczi - z winami deserowymi;
- winogrona, liczi, pitahaya - z białym winem;
- arbuz - z aromatycznymi winami różowymi;
- kiwi, ananas - z winami słodkimi i półwytrawnymi, w zależności od stopnia słodyczy owoców;
- banany - z sherry, winami muszkatołowymi, ale suszone banany lepiej podawać z różowym winem o lekkiej kwasowości.
Do wysokiej jakości napojów alkoholowych można również przygotować desery owocowe. Na przykład galaretka pomarańczowa lub krem cytrynowy dobrze komponują się ze słodkimi likierami. Ciasta owocowe dobrze komponują się z Rieslingiem. Trunek ten dobrze podkreśla smak i aromat owocowych wypieków. Panacotta z musem jagodowym lub lody z egzotycznymi owocami dobrze komponują się z winami deserowymi i likierami jagodowymi.
Ogólnie rzecz biorąc, aby wybrać odpowiedni dodatek do alkoholu, należy kierować się prostą zasadą słodyczy. Do umiarkowanie słodkich deserów lub owoców lepiej wybrać wina wytrawne: spokojne lub musujące. Natomiast do win półwytrawnych lepiej wybierać słodsze połączenia owocowe.







