Catering wegański to zbilansowane diety
Zbilansowana dieta wegańska to dobre narzędzie w walce z chorobami cywilizacyjnymi oraz z wypaleniem zawodowym, które stało się plagą współczesnych ludzi. Zrównoważone odżywianie oparte na warzywach, owocach, orzechach, pestkach, nasionach jest zdrowe. Każdy z nas ma brak równowagi makroskładników w swojej diecie. Dieta roślinna dostarczana przez catering wegetariański do przyjemna droga do szczupłej sylwetki. Niestety jak większość ludzi mam tendencję do chronicznego niedoboru białka, co wiąże się z różnymi konsekwencjami. W większości przypadków występuje nadmiar tłuszczów i węglowodanów. Korzystając z usług firmy cateringowej wszystkimi wyliczeniami zajmuje się dietetyk a szef kuchni przygotowuje naprawdę pyszne posiłki.
Dieta wegańska dla diabetyków
Moje problemy zdrowotne przekonały mnie do zmiany nawyków żywieniowych. Skontaktowałem się z dietetykiem z cateringu wegańskiego i opowiedziałem o swoich chorobach, czyli cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym. Okazało się, dieta roślinna Niskie IG jest optymalnym wyborem, dostępna jest w wersji wegańskiej, wegetariańskiej z jajkami i nabiałem oraz wegetariańskiej fish z rybami i owocami morza. Każda z nich może być bezglutenowa. Jest to dieta o niskim Indeksie Glikemicznym dlatego uzyskałem uregulowanie poziomu cukru we krwi. To bardzo wartościowy sposób odżywiania, ponieważ potrawy zawierają: witaminy, mikroelementy, antyoksydanty, białka, tłuszcze, węglowodany, a wszystkie wspierają zdrowie. Poza unormowaniem cukrzycy i nadciśnienia, udało mi się schudnąć i zmniejszyć stany zapalne stawów.
Jakie diety wegańskie poprawiają zdrowie:
- Dieta Klasyczna.
- Dieta Mama.
- Dieta Ratunek dla wątroby.
- Dieta Low-FODMAP.
Jak prawidłowo przygotować jadłospis diety wegańskiej?
Zbilansowanie diety wegańskiej wymaga posiadania stosownej wiedzy o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem produktów roślinnych. Lepiej polegać na dietetyku, który posiada odpowiednie wykształceniem i potrafi doskonale zastąpić białka zwierzęce białkami roślinnymi, aby organizm otrzymywał odpowiednią ilość aminokwasów. Nie spożywając tłuszczów zwierzęcych, dietetyk umiejętnie obliczy dietę i każde danie.
Jadłospis na jeden dzień mojej diety wegańskiej:
- Śniadanie - frittata dyniowa, salsa ogórkowa, roszponka, pestki dyni.
- Obiad - zupa pomidorowa z kiełkami, gulasz z kabaczkiem i kapustą oraz grochem, posypany koperkiem.
- Kolacja - sałatka z tofu smażonego, marchewki, pestek słonecznika, orzechów oraz pysznego sosu koperkowego.
- Sok z jarmużu, ogórka, limonki, jabłka, imbiru oraz sok z marchwi, żurawiny, jagód, mięty, jabłka.
Catering wegański - zadania
Zamawiając dietę wegańską z cateringu wszystkie niezbędne czynności wykonywane są przez specjalistów a mianowicie:
- Obliczenie zbilansowanej diety roślinnej lub wegetariańskiej tzn. dzienna liczba kalorii, białek, tłuszczów, węglowodanów, makro i mikroelementów, witamin.
- Dieta, czyli wielkość porcji, rozkład dań.
- Menu diety wegańskiej na tydzień z przepisami uwzględniającymi moje życzenia.
Poleciłam koleżance catering wegański Szczecin, ponieważ postanowiła zdrowo się odchudzać. Dietetyk przedstawił jej korzyści z diety ketogenicznej, diety dr Dąbrowskiej, diety Sirtuinowej. Wybrała program dr Dąbrowskie na który składają się 3 warianty: klasyczny, płynny i sokowy. Jest bardzo zadowolona z efektów, ponieważ nie głoduje, nie odczuwa ciągłego łaknienia, nie podjada i stale traci na wadze.
Podsumowanie
Przejście na dietę wegańską oceniam bardzo dobrze, nie tylko pod kątem poprawy stanu zdrowia, ale również skutecznej zmiany nawyków żywieniowych. Okazało się, że potrawy oparte na warzywach i owocach są bardzo smaczne, dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zaufanie cateringowi wegańskiemu ProszeZdrowie okazało się trafnym posunięciem, każdego dnia otrzymuję posiłki które zaspokajają moje potrzeby.







