Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 21:01
Reklama
Reklama

Jajko wręcz idealne na wielkanocne śniadanie. Danie wyróżnia chrupiąca skórka

Sprawdźcie nasz nietypowy przepis na wielkanocne śniadanie! Przedstawiamy pomysł na podanie jajek w cieście francuskim w kształcie jajecznej wytłaczanki. Zaskoczcie swoich gości wyjątkowym danie i przygotujcie się na pozytywne reakcje!
Jajko wręcz idealne na wielkanocne śniadanie. Danie wyróżnia chrupiąca skórka
Jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym.

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Jajka wielkanocne to więcej niż tylko tradycja - są nieodłącznym składnikiem wielu świątecznych potraw. Oto nowoczesny przepis na jaja w cieście francuskim, który połączy tradycję z elegancją i chrupkością, dodając wyjątkowy smak do twojej wielkanocnej uczty.

Jajko wiąże się ze starymi tradycjami

Jajo jest symbolem Wielkanocy, reprezentującym narodziny i początek świata. W starożytnej mitologii indyjskiej świat uznawany był za powstały z jednego olbrzymiego jaja. Tradycyjnie, w Wielką Sobotę dzieli się i podarowuje jaja, a podczas śniadania wielkanocnego częstuje nimi najbliższych życząc im zdrowia i błogosławieństwa. Zdobione pisanki również są ważnym elementem świątecznych obrządków, przypominając o witalności i radości życia. Jest to bardzo stara tradycja, którą można odnaleźć nawet w odkopanych pisankach datowanych na X wiek w okolicach Opola, Wrocławia, Międzyrzecza. A w Cedyni nawet ponad tysiąc lat wcześniej. 

Nie tylko do koszyczka

Wielkanocne jajka to kluczowy składnik wielu potraw świątecznych. Od jajek faszerowanych po sałatki jajeczne, są one niezaprzeczalnie nieodłączną częścią menu. Jajka ugotowane na twardo są niezbędne do tradycyjnego żurku, a wielkanocne wypieki, takie jak babki czy mazurki, również nie mogą obyć się bez tego składnika. A co powiesz na jajka w cieście francuskim? To nowoczesne i eleganckie danie, które na pewno zaskoczy uczestników wielkanocnej uczty!

Przepis na jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym wg. Jokiela
Składniki
- 18 jaj rozmiar L lub M
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 1 duży ziemniak
- ½ litra oleju
- lód
- kiełki do przybrania
- 100 ml majonezu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos majonezowy. W tym celu mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki aż przygotujemy resztę dania.

Gotujemy na twardo 10 jaj. Po schłodzeniu obieramy ze skorupek. Lekko rozwałkowujemy dwa arkusze ciasta francuskiego. Jeden arkusz przekładamy do wytłoczki po jajach. Delikatnie, jednym surowym jajem nagniatamy ciasto, aby weszło w otwory po jajach w wytłoczce. W ten sposób przygotujemy „gniazda”. Do nich wkładamy nasze ugotowane i obrane jaja. Następnie przykrywamy je drugim arkuszem ciasta francuskiego i zamykamy wytłoczkę. Końce ciasta po obwodzie zaciskamy. 
Przygotowujemy blachę do piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Otwieramy wytłoczkę i przekładamy ciasto z jajami na blachę. Rozbijamy surowe jajo i roztrzepujemy widelcem, następnie smarujemy nim po wierzchu ciasto francuskie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Danie w formie wytłoczki z ciasta stawiamy na wielkanocnym stole.
Kolejne 6 jaj, każde osobno dokładnie oklejamy ciastem francuskim i formujemy gładką „skorupkę”. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajem i pieczemy tak samo jak wytłoczkę. Do pieczenia możemy użyć piekarnika lub Air Fryera. 
W międzyczasie obieramy ziemniaki i tniemy je na bardzo długie, cieniutkie paski. Następnie przez 5 min namaczamy je w wodzie z lodem. Po tym czasie wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej. Będziemy potrzebować większe sitko i mniejszą chochlę kuchenną. Ziemniaki układamy w formę gniazda na sitku i dociskamy w środku chochlą. Następnie wkładamy do wrzącego oleju. Co jakiś czas polewamy ziemniaki wrzącym olejem. Kiedy się zarumienią, wyciągamy z oleju i odstawiamy do odsączenia. Powstanie nam coś w rodzaju ptasiego gniazda, w którym układamy 2-3 upieczone jaja w cieście. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego.
Smacznego!
 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Marek 17.04.2025 21:39
Właśnie kręcę sernik. Żona pogania..

A. Żmijewski 17.04.2025 08:35
Jajko to pogański symbol narodzin pyr pyr który zasadniczo zagraża tradycyjnie uprawianym z dziada pradziada ogrodowym pomidorom pod foliami pyr pyr

taka zamiana 17.04.2025 11:07
Żmijewski, ale od 2 tys. lat to symbol chrześcijański

dolce vita 17.04.2025 07:05
Palce lizać!

Kudłata 17.04.2025 02:25
Chłopy myjcie jaja przed skupem

gips 16.04.2025 19:30
Podałbym z sosem tatarskim.

wal... 17.04.2025 00:15
gips 16.04.2025 19:30
Podałbym z sosem tatarskim.
a ja z sosem z wlasnej pasieki

Knagulec. 17.04.2025 06:19
Zapraszam na kolbe

Wasz Pan 16.04.2025 18:06
Piszcie piszcie jajcarze co będziecie wlewać w ryło w te radosne święta piszcie piszcie jajcarze

tradycyjnie 16.04.2025 23:50
rosołek

pasibrzuch 16.04.2025 17:10
No mniam!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PimpuśTreść komentarza: W gryfinie zaprawiają materiał...Data dodania komentarza: 14.12.2025, 20:53Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: FedekTreść komentarza: A wódkę można kupić na stacji benzynowej o 3 nad ranem bez żadnej recepty i nikt nie robi z tego problemu. Alkohol niszczy wątrobę, powoduje agresję i rozbija rodziny – cisza. Ktoś kupi susz na uspokojenie w aptece, płacąc przy tym niemałe pieniądze – wielka afera i "wojna z receptomatami". Mentalny skansenData dodania komentarza: 14.12.2025, 20:37Źródło komentarza: Marihuana medyczna coraz bardziej popularna. Przepisy są bardziej surowe, ale prób ich obejścia nie brakujeAutor komentarza: RadoTreść komentarza: Rozumiem modernizację Nadodrzanki, ale dlaczego kosztem połączeń? W artykule mowa o skracaniu czasów przejazdu, a my mamy wydłużoną przerwę w kursowaniu pociągów, która trwa od 20:35 do 4:42! To jest odcięcie regionu od stolicy województwa. Czy PKP Intercity zapomniało o naszych małych miastach?Data dodania komentarza: 14.12.2025, 20:32Źródło komentarza: PKP Intercity jedne połączenia likwiduje, ale więcej organizuje. Powiat gryfiński traciAutor komentarza: dróżnikTreść komentarza: Szlaban w górę!Data dodania komentarza: 14.12.2025, 20:31Źródło komentarza: PKP Intercity jedne połączenia likwiduje, ale więcej organizuje. Powiat gryfiński traci
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama