Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:33
Reklama
Reklama
Reklama
Sprawdzili, jak smakuje praca na południu Europy

Zawodowe umiejętności zdobywali w kuchni, w ogrodzie, wśród roślin i receptur. Greckie praktyki

Zdobyli certyfikaty, nowe umiejętności zawodowe, lepszy angielski branżowy i wpis do CV, który robi wrażenie. Ale zostaje też coś więcej - świadomość, że granice są do przekraczania. I że edukacja naprawdę może się odbywać w ruchu.
Zawodowe umiejętności zdobywali w kuchni, w ogrodzie, wśród roślin i receptur. Greckie praktyki
Uczestnicy greckich praktyk zawodowych.

Autor: dost

Gdy inni szykowali się na majówkę, oni pakowali walizki. W miejsce grilla - pita z serem i musaka. Zamiast krótkiej wycieczki za miasto - dwunastodniowy wyjazd do Grecji w ramach projektu Erasmus+. Dla grupy uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach ten maj był nie tylko słoneczny, ale też pracowity. I pełen rzeczy, których nie da się nauczyć w klasie.

W projekcie „Kształcenie otwarte na Europę – edycja 2024” udział wzięło 26 uczniów dwóch kierunków: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu. To właśnie oni przez blisko dwa tygodnie odbywali swoje praktyki zawodowe w greckich przedsiębiorstwach - w kuchni, w ogrodzie, wśród roślin i receptur. A poza tym? Wśród ludzi.

Zaczęło się od podstaw. Uczniowie kierunku gastronomicznego poznali realia pracy w greckiej restauracji: od zasad BHP i organizacji stanowiska pracy, przez przygotowanie tradycyjnych potraw (moussaka, gemista, spanakopita, galaktoboureko), aż po naukę obsługi gości i systemów POS. Nie zabrakło też tematów z zaplecza: przyjmowanie dostaw, kontrola jakości, układanie grafiku pracy i zarządzanie kosztami. – „Trochę jak prowadzenie restauracji w wersji demo, ale z prawdziwymi ludźmi i prawdziwą odpowiedzialnością” – powiedziała jedna z uczestniczek.

Równolegle pracowali uczniowie kierunku technik architektury krajobrazu. Ich dni wypełniały zadania, których trudno nauczyć się zza szkolnej ławki: pielęgnacja terenów zielonych, przycinanie krzewów, rozpoznawanie chorób roślin, a także rozmnażanie ich metodą wegetatywną. – „Nie spodziewaliśmy się, że praca z sadzonkami będzie tak wymagająca. Ale jak się widzi, że coś z tego rośnie – to satysfakcja robi swoje” – opowiadał jeden z uczniów.

Nie zabrakło też zadań związanych z projektowaniem. W Canvie powstały koncepcje zagospodarowania terenu inspirowane mitologicznymi postaciami. Uczniowie dobierali rośliny do konkretnych warunków, myśleli o estetyce, ale też o funkcji i ekologii. 

Pobyt w Grecji to jednak nie tylko godziny praktyk. Uczestnicy odwiedzili także Stary Panteleimon - urokliwą górską miejscowość z kamienną zabudową, ruiny zamku w Platamonas i wyspę Skiathos, gdzie kręcono sceny do „Mamma Mia!”. Nie zabrakło też wizyty w Meteorach -zawieszonych na skałach klasztorach, które wielu z nich zapamięta na długo. – „Wchodzisz na górę, patrzysz w dół... i naprawdę czujesz, że jesteś gdzieś zupełnie indziej. I że warto było tu przyjechać” – wspomina jedna z uczennic.

Co zostaje?

Po stronie twardych efektów: certyfikaty, nowe umiejętności zawodowe, lepszy angielski branżowy i wpis do CV, który robi wrażenie. Ale zostaje też coś więcej - świadomość, że granice są do przekraczania. I że edukacja naprawdę może się odbywać w ruchu.

Projekt został zrealizowany w ramach programu Erasmus+, współfinansowanego przez Unię Europejską. Opiekunami mobilności byli nauczyciele ZSCKR w Mieszkowicach, a organizacją przyjmującą - Olympus Education Services z Grecji.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

hmm... 17.06.2025 20:31
A co to jest ta musaka?

A. Żmijewski 17.06.2025 13:27
Zasadniczo tylko uprawa ogrodowych pomidorów w szklarniach pyr pyr ma przyszłość, a nue ram jakieś greckie oliwki pyr pyr

Konopielka 17.06.2025 10:04
Widzę pierogi grochówke zalewajke bigos i gulasz z płucek i pachnące cynaderki. O kyrie elejson kartofle o chryste lejson cybula o matko Bosko jajki

Knagulec. 16.06.2025 23:15
Dawać żryć

rzeźnik 17.06.2025 00:55
Koryto masz w chlewni.

paszarnia... 17.06.2025 17:45
rzeźnik 17.06.2025 00:55
Koryto masz w chlewni.
i w lydlu i biedronce zgnilej

syndrom 16.06.2025 21:44
Trochę krótko. 2 miesiące to poznaliby dużo.

ciekawa 16.06.2025 19:42
Dobrze to wygląda, ale ciekawe czy młodzież jest zadowolona.

Mama 16.06.2025 21:00
Tak I to bardzo! Mój syn był i jest mega zadowolony. Poznali język ich kulturę nauczyli się jak dobierać rośliny do klimatu itp itd. Mega doświadczenia dla tak młodych ludzi!

Andrzej 16.06.2025 18:44
Ciekawy jestem kto popracował aby ten wyjazd doszedł do skutku, tego mi brakuje w tym artykule. Nic samo się nie dzieje.

sawaryniarska loza vip 17.06.2025 17:46
Andrzej 16.06.2025 18:44
Ciekawy jestem kto popracował aby ten wyjazd doszedł do skutku, tego mi brakuje w tym artykule. Nic samo się nie dzieje.
seweryn i millerowa swita

kucharka 16.06.2025 17:34
Tylko pozazdrościć.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama