A tam kuszą ciasta własnego wypieku. Świetne czekoladowe pierniki, makowce, ciasto marchewkowo-czekoladowe oraz inne świąteczne pyszności. Dalej chleby, bułki, bułeczki. W słoikach różniste przetwory z produktów własnoręcznie zbieranych i przygotowanych. Ryby po grecku również nie zabrakło.
A na straganie obok miody prosto z pasieki Jana Olszańskiego. Pszczoły wykorzystały jak mogły wszystko co rosło i kwitło w Cedyńskim Parku Krajobrazowym, a przede wszystkim pachnące akacje. Są również słoiki z miodami rzepakowymi, lipowymi oraz nektary z Morynia. Dla smakoszy znajdzie się trochę droższy, ale wspaniały miód wrzosowy. Pan Jan wie prawie wszystko i o pszczołach, i o miodach.
Kto nie chce choinki na święta, ten może kupić stroiki wykonane przez młodzież szkolną z Gardna i Gryfina. Nie zabrakło również pań z kół gospodyń z Wełtynia i Daleszewa. Stowarzyszenie Feniks zmarzniętym oferuje gorący barszcz, pajdę chleba ze smalcem oraz kakao i pierniczki. Są również wędliny ekologiczne ze Szczecina.
Tylko jeżeli ktoś liczył w sobotę na pierogi i bigos, niestety sam będzie chyba zmuszony zabrać się w domu za ich przygotowanie.
TWS



















Napisz komentarz
Komentarze