Głównym konkursem w tym dniu było przygotowanie potraw z kapusty. Organizatorzy zapewnili stragan ze świeżymi warzywami i przyprawami, z których można było komponować wspaniałe dania. Do konkursu zgłoszono 17 potraw. Komisja wyłoniła zwycięzców w dwóch kategoriach: dań ciepłych z kapusty oraz surówek.
Pierwsze miejsce w kategorii dań ciepłych zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Europejki z gołąbkami daleszewskimi. Tytuł mistrzowskiej surówki przypadł przysmakowi „tego nie da się opisać”. Surówkę o takiej nazwie wykonała Aneta Zimecka.
Biesiadnikom czas umilały występy zespołu ludowego Borzymianka, solistek ze świetlicy w Czepinie (Wiktorii Słoneckiej, Mai Piątek, Weroniki Góreckiej, Kasi Makarewicz) oraz Łukasza Tokarskiego z Gryfina. Zespół maluchów z Czepina wykonał hit biesiady - piosenkę pt. „Jagódki”.
Podczas festynu było wiele atrakcji dla dzieci: trampolina, koło fortuny, zajęcia plastyczne z decupage oraz wata cukrowa. Niezwykły był także pokaz tradycyjnego kiszenia kapusty, który zaprezentowało KGW Czepino. Ponadto były wspaniałe grillowane mięsiwa i słodkie domowe wypieki oraz hamburgery i pyszne dania z kapusty.
Biesiadę kapuścianą zwieńczyła zabawa taneczna. Organizatorom i sponsorom wielkie dzięki oraz serdeczne podziękowania dla instruktor świetlicy GDK Emilii Leszczyńskiej oraz dla sołtysa Józefa Zajączkowskiego, rady sołeckiej, KGW, mediom za promocje imprezy.







Napisz komentarz
Komentarze