Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:51
Reklama
Reklama
Reklama

Andrzejkowe przepisy - np. gofry z serem

30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie masz pomysłu na kulinarne pyszności? Specjalnie dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli przygotować się na imieniny św. Andrzeja przedstawiamy 3 alternatywne i proste przepisy na Andrzejki, które doskonale sprawdzą się jako przekąski finger-food! Skorzystaj z naszych propozycji na magiczne dania i zaskocz znajomych!
Andrzejkowe przepisy -  np. gofry z serem

Przepisy poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

- 5-6 dużych batatów

- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy

- łyżka masła

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 200 g pieczarek

- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)

- listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.

Smacznego!

 

Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Składniki:

-szklanka mąki pszennej

-2 szklanki mleka

2 jajka

-łyżeczka proszku do pieczenia

-1/4 szklanki oleju

-1/4 łyżeczki soli

- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 1 młoda cukinia

- ulubione zioła

- świeży koper

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce  na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.

 

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:

- 2 pszenne bagietki

- 1 czerwona papryka

- garść pokrojonych czarnych oliwek

- dwa plastry wędzonego łososia

- 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki

- łyżka oliwy

- sól, pieprz, bazylia

- świeże listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

Smacznego! Sandra Czerwińska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama