Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 03:15
Reklama
Reklama

Jak przyrządzają karpia w różnych regionach

Przekrój karpia przez regiony!
Jak przyrządzają karpia w różnych regionach

Autor: Z serowo-pieczarkowym farszem (MSM Mońki)

Karpia można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, z czego każdy z pewnością okaże się pyszny i w inny sposób podkreśli smak oraz aromat samej ryby. Pamiętajmy też, że podczas kulinarnych zmagań można sięgać do tradycji, ale warto też eksperymentować.  - Najpopularniejsza forma jego podania to oczywiście karp panierowany, znany i lubiany w całym kraju. Pamiętajmy, że mimo dobrego smaku, podczas procesu smażenia ryba traci cenne wartości odżywcze – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej - Chcąc urozmaicić dotychczasowy sposób jej przyrządzania, warto podać karpia zapieczonego np. z serem żółtym i pieczarkami. Wybierzmy także taki rodzaj sera, który charakteryzuje się wysoką topliwością oraz podczas obróbki termicznej nie straci swojego smaku, np. Gouda MSM Mońki – dodaje Ewa Polińska.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc wykorzystać zdobytą wiedzę i… nieco zmodyfikować przepis na tegorocznego karpia, który pojawi się na wigilijnym stole. Szczególnie zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na świątecznego karpia zapiekanego z żółtym serem i pieczarkami!

A teraz nasz przepis.




Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: TeresaTreść komentarza: Dziękujemy Lence Szkolnickiej i Mikołajowi Lisowskiemu za super prowadzenie! A ten kabaret z udziałem nauczycieli był hitem! Pamięć o przeszłości, ale z humorem – tak trzymać!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:33Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: mieszkam w NiemczechTreść komentarza: Idealne Wprowadzenie w Święta! Takie wydarzenie to najlepszy sposób, żeby oderwać się od przedświątecznej gonitwy. Zapach korzennych przypraw, radosna wrzawa i wspólne celebrowanie – tego właśnie potrzebujemy, aby poczuć najpiękniejszy okres w roku!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:31Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magiąAutor komentarza: ale...Treść komentarza: Ale dobrze było spotkać się z dawnymi współpracownikami – dyrektor Sobolewska, Ochęcki, Świerczyńska... To my, nauczyciele, tworzyliśmy te 80 lat. Wzruszyłam się...Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:15Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: za dużoTreść komentarza: Aż dwa pożary śmietników w Gryfinie w ciągu jednego dnia to chyba za dużo. Może czas na lepsze, zamykane wiaty i edukację sąsiadów? No i te dwa drzewa na drodze... to też znak, że zarządcy dróg powinni zadbać o przycinkę w pasie drogowym, zanim dojdzie do tragedii!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:12Źródło komentarza: Tydzień pod znakiem akcji. Straż pożarna podsumowuje zdarzenia
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama