Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 02:53
Reklama
Reklama

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego. Pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest wiele – od dżemów po koktajle i wytrawne glazury do mięs. Na dziś chciałabym zaproponować deserową odsłonę czerwonej porzeczki – pistacjowe tartaletki z sosem porzeczkowym.
Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Autor: Dan Cake

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne – 1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie 

 

Przygotowanie:

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Smacznego! Magdalena Kosińska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama