Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 01:57
Reklama
Reklama

Polska cytryna - pigwa w twojej jesiennej kuchni

Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Polska cytryna - pigwa w twojej jesiennej kuchni

Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów, konfitur czy past. Komponują się i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami. Sprawdźcie!

 

Witaminowa defensywa jesienna

Zimne poranki, silniejszy wiatr, coraz częstsze opady deszczu. Nie oszukujmy się – prawdziwa jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon przeziębień i grypy. Właśnie w tym czasie pigwa ze swoimi właściwościami może okazać się niezastąpiona! – Doceńmy ją przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C. 100 g owoców pigwy zawiera 15 mg witaminy C, którą przyjmujemy w pierwszej kolejności, by wzmocnić odporność – mówi dietetyk, Paulina Domagała. Barierę ochronną naszego organizmu pomagają budować także zawarte w pigwie związki mineralne jak potas, wapń, miedź, fosfor czy żelazo. – Sok z pigwy z dodatkiem miodu sprawdza się świetnie w walce z męczącym, suchym kaszlem – dodaje dietetyk. Zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie na przewód pokarmowy, mają też nasiona pigwy. Napar z nasion przyniesie ukojenie przy refluksie, zgadze i wszelkich stanach zapalnych żołądka.

Nadaj polskiej jesieni smak gorącej Hiszpanii

Nalewka czy syrop to najpopularniejsze w Polsce sposoby przetwarzania owoców pigwy. Tymczasem południowcy z Hiszpanii mają swój własny, pigwowy specjał – Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje się gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą galaretkę kroi się następnie w plastry. Dulce de membrillo tradycyjnie je się z hiszpańskim owczym serem manchego. – Hiszpański smakołyk możemy wykorzystać do przygotowania np. imprezowych przekąsek na bazie chrupiącego pieczywa – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake produkującej m.in. chleby tostowe. – Delikatnie podpieczone kromki pełnoziarnistego chleba tostowego świetnie zgrają się z samodzielnie wykonanym Dulce de membrillo i serem o wyrazistym smaku -pleśniowym, serem korycińskim czy oscypkiem. – dodaje ekspert Dan Cake. Hiszpański przysmak na złocistym toście skomponuje się też z wyrazistą, słoną szynką dojrzewającą pokrojoną w cieniutkie paseczki.  

Słodkości przede wszystkim

Międzynarodowe eksperymenty kulinarne z pigwą w roli głównej to świetny pomysł. Klasyka w postaci pigwowej konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się jednak zawsze. – Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy najbardziej  tradycyjne z kruszonką, w połączeniu z owocową konfiturą smakuje zawsze wyśmienicie – mówi Wiktor Kowalski. Pigwową konfiturę możemy jednak wykorzystać też jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów. Ciasto w 15 minut? Z gotowymi spodami tortowymi to żaden problem. Wystarczy, że posmarujemy je grubą warstwą przygotowanej wcześniej konfitury pigwowej i zapieczemy przez chwilę pod bezową pianką z białek, by cieszyć się smakiem jesiennego deseru. Równie szybką słodką przekąską będą Mini babeczki. – Nasze Mini babeczki do nadzień słodkich wystarczy wypełnić konfiturą pigwową, udekorować kawałkami świeżego jabłka, czy ananasa oraz listkiem mięty i jesienny deser do popołudniowej kawy z przyjaciółki gotowy – radzi ekspert Dan Cake.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: TeresaTreść komentarza: Dziękujemy Lence Szkolnickiej i Mikołajowi Lisowskiemu za super prowadzenie! A ten kabaret z udziałem nauczycieli był hitem! Pamięć o przeszłości, ale z humorem – tak trzymać!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:33Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: mieszkam w NiemczechTreść komentarza: Idealne Wprowadzenie w Święta! Takie wydarzenie to najlepszy sposób, żeby oderwać się od przedświątecznej gonitwy. Zapach korzennych przypraw, radosna wrzawa i wspólne celebrowanie – tego właśnie potrzebujemy, aby poczuć najpiękniejszy okres w roku!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:31Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magiąAutor komentarza: ale...Treść komentarza: Ale dobrze było spotkać się z dawnymi współpracownikami – dyrektor Sobolewska, Ochęcki, Świerczyńska... To my, nauczyciele, tworzyliśmy te 80 lat. Wzruszyłam się...Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:15Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: za dużoTreść komentarza: Aż dwa pożary śmietników w Gryfinie w ciągu jednego dnia to chyba za dużo. Może czas na lepsze, zamykane wiaty i edukację sąsiadów? No i te dwa drzewa na drodze... to też znak, że zarządcy dróg powinni zadbać o przycinkę w pasie drogowym, zanim dojdzie do tragedii!Data dodania komentarza: 16.12.2025, 01:12Źródło komentarza: Tydzień pod znakiem akcji. Straż pożarna podsumowuje zdarzenia
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama