Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 21:47
Reklama
Reklama

Jak nie przytyć na Wielkanoc

Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.
Jak nie przytyć na Wielkanoc

Autor: Świąteczna bomba witaminowa (Orchidea)

Przy współczesnym trybie życia wiosenne Święta Wielkanocne to często jedna z nielicznych okazji do rozmów z bliskimi i pobycia razem nieco dłużej. Taka atmosfera niewątpliwie sprzyja też wspólnemu biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Czy wielkanocne smaczne potrawy muszą być tuczące? Niekoniecznie – wystarczy, że wprowadzisz do wielkanocnego menu trochę zielonych warzyw, które pomogą zadbać o figurę i zachwycą gości smakiem. Jakie dary natury uwzględnić?

– dodaje ekspert. Co ważne, przygotowując wielkanocną sałatkę, warto majonez zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatka będzie pyszna, a już na pewno mniej kaloryczna. O jakim zielonym warzywie warto jeszcze pamiętać? Z pewnością o szpinaku, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ze szpinaku wyczarujemy oryginalny farsz do jajek. Nadzienie w formie musu z awokado i szpinakiem zachwyci gości smakiem, a dekoracja listkami bazylii czy zdrowymi kiełkami stworzy nietuzinkową kompozycję na talerzu. Od tej pory tradycyjne wielkanocne jajka już nigdy nie będę takie same. Dodatkowo szpinak możemy wykorzystać jako składnik pasztetu z kaszy jaglanej lub w wersji z łososiem. A jeśli wielkanocne babki, serniki i mazurki już nieco Ci się znudziły, tu także jest alternatywa - na świąteczny deser idealnie sprawdzi się uwielbiane ciasto szpinakowe.Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole – przyznaje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg. - Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate
w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach
Jarmuż to smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja świątecznych potraw, ale przede wszystkim dostarczy naszym organizmom białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę. -

 

Świąteczna Bomba Witaminowa

Składniki:

- 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska) 180 g

- 1 woreczek Szpinaku młodego marki Eisberg 80 g

- 12 pomidorków koktajlowych

- 200 g sera feta

- 170 g świeżego ananasa

- 30 g suszonych pomidorów

- 50 g pestek słonecznika

- 50 g orzechów włoskich

 

Dressing:

- 6 łyżeczek oliwy z oliwek

- 6 łyżeczek octu balsamicznego

- 1 ząbek czosnku

- garść świeżej kolendry

- szczypta świeżego majeranku

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser
i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: bombkaTreść komentarza: Wielki szacunek dla OSP z Cedyni i Czachowa! Zawsze są pierwsi i zawsze gotowi do pomocy. Chłopaki i dziewczyny, kawał dobrej roboty!Data dodania komentarza: 15.12.2025, 21:41Źródło komentarza: Nie żyje potrącony mężczyzna. Tragiczny finał wypadkuAutor komentarza: niestetyTreść komentarza: W Mieszkowicach w Pana Kota zapisy zakończone.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 21:40Źródło komentarza: Ile w końcu 2025 r. trzeba zapłacić za pierogi, ile za uszka? Wigilijne i świąteczne potrawyAutor komentarza: DominikaTreść komentarza: Ceny są naprawdę wysokie, zwłaszcza te 70 zł za kilogram uszek! Pytanie, czy ta "domowa receptura" faktycznie przekłada się na smak, czy płacimy głównie za wygodę. Dla dużej rodziny, kupowanie całego zestawu gotowych potraw to ogromny wydatek. Czasem lepiej kupić składniki i poświęcić te parę godzin – finansowo na pewno wyjdzie to korzystniej.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 21:39Źródło komentarza: Ile w końcu 2025 r. trzeba zapłacić za pierogi, ile za uszka? Wigilijne i świąteczne potrawyAutor komentarza: MartaTreść komentarza: Wspaniale, że Cedynia wraca do korzeni i ożywia ten historyczny, pochyły rynek. Cztery godziny to krótko, ale widać, że udało się stworzyć magiczną atmosferę i przywołać ducha dawnych targów. Brawo dla Cedyńskiego Ośrodka Kultury i Sportu!Data dodania komentarza: 15.12.2025, 21:38Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magią
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama