Wesołe miasteczko, jarmark, występy artystyczne to tylko niektóre atrakcje przygotowane dla uczestników imprezy. Odwiedzający będą mogli poznać także tradycyjne produkty, będące wizytówką różnych regionów. Nie zabraknie i w tym roku kulinarnych skarbów Pomorza Zachodniego, które zlokalizowane będą w 12 domkach „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego ”. Miody i produkty pszczele zaprezentują m.in. Gospodarstwo Pasieczne Kószka, Miody Jana czy Cuda z Ula. Dostępne będą także soki, przetwory warzywno-owocowe, paprykarz z Wolina oraz tradycyjne wędliny. Nie zabraknie win regionalnych, które przyjadą z Winnicy Sydonia.
Dodatkowo, w tym roku Urząd Marszałkowski obok „Alei Zachodniopomorskie Smaki” utworzy także „Aleję Obszarów Wiejskich Pomorza Zachodniego”. W namiotach wystawienniczych Lokalne Grupy Działania będą prezentować swoje dokonania oraz promować regionalne tradycje kulinarne.
Informacje o programie „Rybactwo i Morze”, zasadach i trybie przyznawania unijnej pomocy będzie można uzyskać przy tematycznym stoisku 12 maja. Na ten dzień zaplanowano także pokaz kulinarny, podczas którego przygotowana zostanie zupa rybna na 800 porcji.
W trakcie imprezy poznamy najlepszą regionalną potrawę i produkt żywnościowy Pomorza Zachodniego, a to wszystko w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Wojewódzki finał, za który odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, odbędzie się 11 maja br.








Napisz komentarz
Komentarze