Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 17 grudnia 2025 10:05
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kulinarne odkrycia „Poszukiwaczy smaków”

Rolada ze szczupaka, zapiekanka z kaszy, a może gołąbki ziemniaczane? Już po raz ósmy wybrano najlepsze produkty tradycyjnie przygotowane przez dzieci i młodzież w ramach marszałkowskiego konkursu „Poszukiwacze smaków”.
Kulinarne odkrycia „Poszukiwaczy smaków”

Autor: wzp

Zadaniem uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.

 

- Cieszę się, że rodzinne pamiątki, dokumenty, fotografie i rozmowy sprawiły, że młodzi poszukiwacze smaków dotarli do takich ciekawych, tradycyjnych przepisów, obecnych w ich rodzinie od pokoleń. Mam nadzieję, że wśród nich są pozycje, które w przyszłości powiększą Listę Produktów Tradycyjnych – mówi wicemarszałek Olgierd Kustosz.

 

Konkurs cieszy się największą popularnością wśród uczniów szkół podstawowych. To właśnie od nich co roku wpływa najwięcej zgłoszeń. W tym roku chętnych było 50 osób. I miejsce zdobyła „Wyborna kiełbasa dziadka Stanisława” Łukasz Pawłowskiego z Mierzyna, w skład której wchodzi świeże mięso wieprzowe z lokalnej hodowli. „Rolada ze szczupaka w sosie tatarskim” Mikołaja Fira z Kołobrzegu, o walcowym kształcie i kremowej barwie, otrzymała II nagrodę, a III lokata trafiła do Marceliny Kmiecik vel Kaczmarek z Ustronia Morskiego za „Zapiekankę z kaszy”, obecną w jej rodzinie od 1950 r.

 

O miejsca na podium na poziomie szkół ponadpodstawowych walczyło 20 osób. Zwyciężyła Urszula Bytniewska-Judasz ze Szczecina ze swoim „Szczecińskim makowcem prababci Marii”, który obowiązkowo pojawia się co roku na bożonarodzeniowym stole. Uznanie jury zyskały także „Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym na musie chrzanowym, Nikoli Hołoty z Chojny, zajmując II miejsce. Przepis pochodzi od prababci Wiktorii i przekazywany był z pokolenia na pokolenie. W tej kategorii znalazła się również Nikola Garbaciak z Goleniowa, która zaprezentowała wegetariańskie danie: „Gołąbki ziemniaczane z kaszą jęczmienną i sosem grzybowym” i zajęła III miejsce.

 

Dodatkowo na obu poziomach przyznano po siedem wyróżnień.

 

Zwycięskie dania wybrała komisja konkursowa w składzie: Iwona Karwowska, Bolesław Sobolewski, Lucjan Bąbolewski, Arkadiusz Janowicz, Agnieszka Kołodziej i Paulina Makatun-Hałas.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Knagulec 29.04.2021 16:31
Komentarz zablokowany

Knagulec 28.04.2021 17:47
Komentarz zablokowany

ale pomysł ciekawy... 28.04.2021 14:38
już ja widzę taką prababcię robiącą "mus chrzanowy"... I łączącą łososia z plackami...

Joziek 28.04.2021 14:18
Na grillu w sumie chodzi aby żarciem napełnić swój koldun i sponiewierać się alkoholem niczym żul. Takie coś to ja rozumiem tu jest polska tu się żre ichla

Jozik 28.04.2021 13:30
U mnie na grillu tłuściutka goloneczka kaszanka z cebula i browary dużo browarow

Knagulec 29.04.2021 16:30
A kolba kukurydzy jest tez?

pasibrzuch 28.04.2021 13:20
mniam mniam mniam

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaŻyczenia świąteczno-noworoczne PGE (17.12.2025-07.01.2026)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama