Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 12:04
Reklama
News will be here
Reklama

6 zł na wyżywienie w szpitalu. Czy za tyle można nakarmić pacjenta?

Dietetycy chcą poważnych zmian w systemie żywienia pacjentów. Alarmują, że na przygotowanie posiłków wydawane są grosze i nie są w stanie za takie stawki przygotować zdrowej i pożywnej diety.
6 zł na wyżywienie w szpitalu. Czy za tyle można nakarmić pacjenta?

Autor: iStock

Aktualnie w Polsce stawka żywieniowa na pacjenta na dzień wynosi 10 złotych, ale mniej więcej waha się w zakresie do 4 – 6 – 8 złotych dziennie. Proszę pójść do sklepu i sprawdzić, co można kupić za to do jedzenia na cały dzień.” - takie słowa padły z ust Moniki Kroenke, przewodniczącej Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w tzw. „białym miasteczku” pod Kancelarią Premiera w Warszawie. Tam właśnie protestują pracownicy ochrony zdrowia, domagając się zwiększenia nakładów na ten sektor. Nie chodzi wyłącznie o pensje, ale jak podkreśla PZZD, który właśnie udzielił poparcia strajkującym, o całościowe podejście do problemu. Związek ma na myśli właśnie pieniądze na posiłki dla chorych. „Ta stawka jest koszmarnie niska. Jako dietetycy nie możemy z nią pracować tak, żeby pacjent był odpowiednio odżywiony, żeby wychodził najedzony z tego szpitala. Nie mówimy 'przejedzony' ale 'najedzony'.” - tłumaczyła Aleksandra Piasecka, wiceprzewodnicząca związku.


Problem żywienia w szpitalach jest znany od lat. Już w 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli alarmowała, że w Polsce brakuje norm w tym zakresie. Punktowała, że nie ma także dietetyków w szpitalach, przez to pacjenci otrzymują jedzenie wręcz im szkodzące. Sieć Watchdog Polska w 2020 roku zebrała informacje z ponad 500 placówek w całym kraju a analiza potwierdziła, że dziennie wyżywienie jednego chorego kosztuje 6-8 złotych.

Dietetyk, Monika Kawka w rozmowie z News4Media przyznaje, że „w teorii” żywienie szpitalne spełnia wszelkie normy jakościowe i ilościowe. „Coraz rzadziej wyniki kontroli przeprowadzanych w placówkach ochrony zdrowia wskazują na poważne błędy popełniane w kwestii posiłków, ale dotyczy to głównie kwestii formalnych.” – mówi, ale zastrzega: „Jednocześnie te same kontrole stwierdzają, że zamiast wędlin podawane są produkty mocno przetworzone jak np. konserwy. Brakuje świeżych owoców i warzyw. Masło zastępuje się szkodliwymi wręcz tłuszczami roślinnymi. Pacjenci muszą dojadać, bo porcje nie są wystarczające.” - wymienia.

Kwestia ceny

W jej ocenie stawki żywieniowe muszą zostać podniesione, bo za 10 zł dziennie można nakarmić dorosłego człowieka, ale nie będzie to odpowiednie jedzenie. „Zwłaszcza dla osoby wymagającej lekkostrawnej, ale pożywnej diety. 6-7 zł to koszt jednego, dwudaniowego obiadu w szkole podstawowej, z czego połowę zazwyczaj płacą rodzice, a reszta gmina . W szpitalach powinno to być przynajmniej 25 zł dziennie.” - podaje Kawka i tłumaczy, że obecnie górę biorą kalkulacje finansowe. Szpitale posiadające własną kuchnię, oszczędzają na produktach, a korzystające z cateringu wybierają firmy w przetargach, w których najważniejszym kryterium jest cena.

O zmiany postuluje także Federacja Przedsiębiorców Polskich. Zabrała głos w sprawie w sierpniu tego roku, gdy okazało się, że Specjalistyczny Zespół Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu w przetargu na wyżywienie pacjentów przeznaczył 13,30 zł na „osobodzień”. W ocenie biznesu to poniżej kosztów i nie da się za taką kwotę przygotować odpowiedniej jakości posiłków. „To niedopuszczalne, aby szpital oszczędzał na wyżywieniu pacjentów – zwłaszcza, jeśli otrzymuje na ten cel dodatkową dotację z Ministerstwa Zdrowia. Tym bardziej w przypadku Specjalistycznego Szpitala Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu, gdzie pacjentami są matki i dzieci.” - komentował wówczas Arkadiusz Pączka, wiceprzewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich i wskazał, że stawka dzienna dla takiej placówki powinna wynosić ponad 25 zł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
kurcze 14.10.2021 23:04
To jak za litr paliwa!

XXL 12.10.2021 10:14
W gryfińskim szpitalu powiatowym była kuchnia na miejscu, skromnie ale smacznie. Ale trzeba jeszcze taniej , jest catering , posiłki przywożone z ....polecam redakcji sprawdzić jak z daleka dowożone są całodniowe posiłki dla chorych ? A może konkurs : Skąd dostarczane są posiłki ?

Ewa 12.10.2021 13:55
Zupa kilka razy odgrzewana.

nieJa 13.10.2021 10:51
Kaczyński w szpitalu też za tyle był żywiony?

Fred 11.10.2021 23:56
Każdego dnia zjadam przecier z owoców, kiełki, tofu, czosnek w kapsułkach, piję rano tran. Wyeliminowałem cholesterol i tłuszcze zwierzęce, oprócz tego tranu z rana. Dzięki temu nie boję się o moje płuca, serce i nerki, dlatego nie pozwalam palić w wozie, dym szkodzi na cerę i cebulki włosów.

konkretne pytanie 11.10.2021 23:53
A jak z wyżywieniem w Gryfinie panie Konarski?

Tandy 11.10.2021 23:40
Komentarz zablokowany

CZEWONA BELA 11.10.2021 22:49
TRZEBA PODNIEŚ SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ HA AH AH DLA SZMAT https://youtu.be/k4-NnMvyg1A

nie ład nie 12.10.2021 00:42
PiS właśnie podnosi. Przedsiębiorcy dopiero się zdziwią gdy zobaczą jaki to ład.

POŚMIEJMY SIĘ TROCHĘ HA HA AH 11.10.2021 21:20
Komentarz zablokowany

Automaty muszą na siebie zarobić 11.10.2021 20:50
Na Pomorzanach dostałem na śniadanie dwie kromki chleba, jedno jajko na twardo i trzy śliwki. Można? Można!

co? 12.10.2021 00:04
A te śliwki to dlatego że nie mogłeś stolca oddać?

ajwaj aleluja i na saturna 11.10.2021 19:55
JA JUZ NIE WSPÓŁCZUJĘ STARSZYM POCHOWAŁEM MAMĘ NIE MAM ZAUFANIA DO SŁUŻBY SZMAT HA HA AH https://youtu.be/IhyKyk42fGs mam dla was radę róbcie se zapasy na minimum 3 miechy papier bedzie bezużyteczny tylko złoto inwestujcie w to ha ah ah i w jedzenie ha ah ah konserwy etc

ZAROŚNIĘTY JAREK HA AH AH 11.10.2021 19:04
Komentarz zablokowany

pawulon 11.10.2021 18:46
Głosujcie na PIS. Pieniądze pójdą dla Rydzyka, Bąkiewicza, Misiewicza, komisję smoleńską. To dużo ważniejsze niż jakiejś tam jedzenie w szpitalach. Wstaliśmy z kolan !

KABARET 11.10.2021 20:57
PAWULON BYŁ ZA INNYCH ALE TO CI SAMI HA HA AH https://youtu.be/B5d3nspGNx8

Wniosek 11.10.2021 18:32
Ani na szpitale ani żywienie nie ma pieniędzy... bo trzeba PISie tłuste koty nakarmić do któregoś pokolenia..

Gryfinski pacjent 11.10.2021 18:08
Policzmy miska ryżu zupa szczawiowa a na deser mirabelki to w sumie 1.50 zl to obiad na kolacje dwie kromki chleba kawalek pasztetowej i kubek herbaty 2zl.czyli qszystko ok

Jolka 11.10.2021 17:33
Starostwo nie miało by dla siebie. Pacjent się nie liczy.

Miro 11.10.2021 17:30
Tak dużo hehehe

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: JdgTreść komentarza: Krusowcy niech nie narzekają. Chciałbym mieć na jednoosobowej działalności taka składkę jak Krusowcy. Rolnicy w cale źle nie przedna. A co to stażu pracy to powinna się liczyć działalność do wyliczenia emerytury. Nie może być tak że lata na swoim nie są brane pod uwagę to stażu pracy przy obliczaniu emerytury. To jest dranstwo i czas to zmienić. Nie każdy ma możliwość dostania cieplej posadki w panstwowce i pierdziec w stołek. PozdrawiamData dodania komentarza: 30.04.2024, 11:13Źródło komentarza: Duża zmiana dla pracowników liczących staż pracyAutor komentarza: YodaTreść komentarza: Zgłaszam mowę nienawiści, niech twe marzenie się ziści. Jak ty zawsze ma głowa czujna i komentarze dość bujna. Swoim uśmiechem się zdradzę i nic nie poradzę.Data dodania komentarza: 30.04.2024, 11:11Źródło komentarza: Uniowstąpienie. To już 20 lat. Polska świętuje akcesję do Unii EuropejskiejAutor komentarza: ub wieczorek i na pgr koszer z aktami worek ah ah ahTreść komentarza: a po co ja to piszę ha ha ah dawać rentę ha ha ahData dodania komentarza: 30.04.2024, 11:03Źródło komentarza: Renciści coraz młodsi. Zaburzenia psychiczne coraz częstszeAutor komentarza: DolnianyTreść komentarza: Znam kilkoro rencistow to powinni się leczyć u psychiatry co ciekawe mieszkają w Gryfinie oraz Chojnie.Data dodania komentarza: 30.04.2024, 10:54Źródło komentarza: Renciści coraz młodsi. Zaburzenia psychiczne coraz częstsze
ReklamaMrówka
Reklama