Goście targów mogą spróbować wędlin według tradycyjnych receptur przygotowanych przez przelewicką firmę IRGO, pierników szczecińskich od Jana Tabińskiego, laureata tegorocznej kulinarnej „Perły”, akacjowego miodu cedyńskiego z pasieki „Miody Jana”. Swoje produkty z róży prezentują także Bożena i Ryszard Jaszczowscy, którzy w tym roku dołączyli do grona posiadaczy „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. W Łodzi nie zabrakło również gospodarstwa ekologicznego Krystyny i Andrzeja Hapków.
– Targi Natura FOOD są największym tego typu wydarzeniem w Polsce, dlatego Pomorze Zachodnie jest od samego początku obecne w Łodzi – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Targi NATURA FOOD są dla zachodniopomorskich wystawców miejscem spotkań, nawiązywania nowych kontaktów biznesowych, a także służą poznawaniu oczekiwań przyszłych klientów i promowaniu marki. Każdego roku w imprezie uczestniczy blisko 300 wystawców. Targi odwiedzają przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, może również z Japonii.
Województwo zachodniopomorskie posiada największą powierzchnię gospodarstw ekologicznych w Polsce, blisko 130 tys. ha. Może pochwalić się także 3549 producentami ekologicznymi. Jest to drugi wynik w kraju.
Honorowy patronat nad targami objęli minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz Związek Województw RP.








Napisz komentarz
Komentarze