Przy "Pączkarni babci Jańci" kolejki są niemal zawsze, wszak okienko wychodzi prosto na główną ulicę w Gryfinie. Teraz jednak kolejka była dłuższa i to o różnych godzinach.
Tradycyjne przysmaki zgodnie z życzeniem: z ajerkoniakiem, serem, toffi, wiśniami, różą, konfiturą.
W ofercie są też pączki przekładane budyniem. Są bardzo duże (ważą 130 g) i wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie.
Łakomczuchy mogą skosztować także faworków.
Natomiast „Biedronka” klientów zachęca ceną. Pączki Słodka Kraina dostępne są w wersjach: z marmoladą wieloowocową i lukrem oraz z marmoladą wieloowocową i pudrem dekoracyjnym. Oprócz tradycyjnych wariantów klienci Biedronki mogą spróbować m.in. pączków w kształcie serca z nadzieniem malinowym, pączków z powidłami i skórką pomarańczową czy pączków z nadzieniem o smaku wiśniowym lub różanym.
. Jak Państwo widzicie – w tłusty czwartek do wyboru, do koloru i na każdą kieszeń, bo zgodnie z ludowym powiedzeniem "kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło".
Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku
Słodki czwartek towarzyszy nam już ładnych parę wieków. W połączeniu tradycji ludowej oraz chrześcijańskiej jest symbolem pożegnania hucznego karnawału i dniem, w który dostarczamy sobie zapasu energii na zbliżający się post. Także w starożytności jedząc kaloryczne potrawy świętowano odejście zimy i przywitanie wiosny. Już w tamtych czasach na stołach pojawiały się pączki, jednak w nieco innej formie. Przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, miały raczej charakter wytrawny, aniżeli słodki, a sposób ich podania stał się symbolem obfitości. W Polsce występowały także pączki z orzechową „niespodzianką”. Podobno ten kto trafił na orzech w środku, cieszył się niebywałym szczęściem. Obecnie pączki przyrządzane są z ciasta drożdżowego z dowolnym słodkim nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu. Jak widać tradycja przetrwała, a pączki wciąż są jej nieodłącznym elementem – mimo, iż w innej postaci, dalej pyszne, sycące i pożądane!



















Napisz komentarz
Komentarze