Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 16:38
Reklama
Reklama

Wielkanocne danie. Jak zrobić jajo na kurce

Jajko to jak wiadomo produkt silnie kojarzony ze świętami wielkanocnymi. Jednak na stole wcale nie musi pojawiać się tylko w klasycznej, ugotowanej postaci… Co powiecie na podanie go w całkiem nowy sposób?
Wielkanocne danie. Jak zrobić jajo na kurce
Jajo na kurce - danie nie tylko na święta.

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Cała rodzina, elegancko ubrana w świątecznym nastroju siada do posiłku. Wszyscy oczekują, że na ich talerzach pojawi się jakiś kulinarny klasyk, czyli jaja na twardo z majonezem. Tymczasem otrzymują coś innego, atrakcyjnego wizualnie i wyjątkowo smacznego – jajo na kurce!

W tym przepisie najważniejsze jest przygotowanie jaja w koszulce. To wyzwanie, ale też spora frajda, czy wręcz kulinarna przygoda. Następnie obtacza się je w bułce tartej, dodatkowo w panierce panko (z chleba tostowego) i smaży na głębokim oleju. W efekcie powstaje sycąca potrawa ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Ale to jeszcze nie wszystko!

W naszym przepisie proponujemy połączenie jaja z kurkami. To pyszne i aromatyczne grzyby zawierające wartościowe białko oraz błonnik, które mają jeszcze dodatkową zaletę – podobnie jak jajko są niskokaloryczne. 100 g tych grzybów dostarcza około 60 kcal, a jedno jajko to ok. 70 kcal. To istotna informacja, zważywszy, że w czasie świąt zwykle przesadzamy z kaloriami. Przepis pomagający je ograniczyć powinien być zatem bardzo przydatny.

- Wydawałoby się, że jajko to produkt dobrze znany każdemu, a przez to trochę jednostajny w kuchni – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Nic bardziej mylnego! Możliwości zaserwowania jaj jest bez liku i myślę, że szczególnie z okazji „jajecznych” świąt Wielkiej Nocy warto podjąć wyzwanie wyczarować z nich dla bliskich coś specjalnego i nieoczywistego.

 

Jajo na kurce

Składniki na 1 porcję: 

- jaja z Ferm Drobiu Jokiel 4 szt. (z jednej sztuki wykorzystamy tylko białko), 

- grzyby kurki (świeże lub mrożone) 20 g

- bułka tarta,                                                                        

- panierka panko,

- mała cebula dymka 1 szt.,

- masło,

- olej,

- sól, pieprz, majeranek, ocet

- świeże zioła lub kiełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy jajka w koszulce. W tym celu doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko przed włożeniem do wody dobrze jest wyłożyć na sitko, żeby oddzielić bardziej płynną część białka, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia i z niego wylewać delikatnie jajko do gotującej, osolonej wody. Jajko po ugotowaniu powinno mieć wtedy ładny owalny kształt i w środku płynne żółtko. Po około 2 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Tak przygotowujemy 3 jajka. W jednym jajku oddzielamy białko i pozostawiamy surowe.

Ugotowane jaja delikatnie obtaczamy w białku, następnie w bułce tartej i panierce panko. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie (w sumie 3 razy). Po każdym panierowaniu odstawiamy na kilkadziesiąt sekund, aż panierka podeschnie i po raz kolejny obtaczamy. Po ostatnim obtaczaniu smażymy przez kilkadziesiąt sekund na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni. 

Kurki czyścimy pędzelkiem, opłukujemy i suszymy. Cebulę kroimy w cienkie paski. Następnie grzyby i cebulę delikatnie podsmażamy na maśle.

Na talerzu kładziemy kurki z cebulą, a na nich ustawiamy panierowane jaja. Ozdabiamy świeżymi ziołami lub kiełkami. 

Marta Mikulska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Konopielka 09.04.2023 10:38
O kyrie elejson jajcy O Chryste lejson chrzan O Matko Bosko cybula

Antykatol 09.04.2023 07:42
Patologiczna rodzinka siada do wieczerzy i czeka na suchego karalucha.

i
smakosz 08.04.2023 16:49
Jadłem już coś takiego. Mniam!

Knagulec. 08.04.2023 15:40
Kurka wodna piszcie jajcarze co już wlewacie w swe dzioby w te rozpoczynające się radosne święta. Piszcie jajcarze ale prawdę. Ja wlewam w ryło już od południa browary to tak na początek.

i
Emilka 08.04.2023 15:22
Ciekawe, a jak nie wyjdzie?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kasa misiu kasaTreść komentarza: 120 tysięcy dla Zenka? Polsat chyba kompletnie odleciał! Na tle Stinga to jest żart, ale wciąż to jest olbrzymia kwota za kilkanaście minut śpiewania do playbacku. Widać, że Polsat stawia na masowego, najmniej wymagającego widza i tanie rozrywki. Szkoda, bo mieli tam Beata Kozidrak i Edytę Górniak, a na billboardach i tak będzie Zenek.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:25Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Trzeba było dostawić jeszcze kilka rzędów krzeseł bliżej sceny. Niepotrzebna dziura.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:17Źródło komentarza: Nauczyciele na scenie! Jubileusz z pompą i kabaretowym humoremAutor komentarza: bankowiecTreść komentarza: Absolutnie tak! Czesi, Węgrzy, Ukraińcy – wszyscy mają swoje znaki. Polska, jako lider regionu, po prostu musi mieć symbol. Znak graficzny to podstawa identyfikacji wizualnej waluty. Ktoś, kto uważa, że to jest niepotrzebne, nie rozumie znaczenia brandingu w dzisiejszym świecie. Jestem za szybką implementacją.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:09Źródło komentarza: Ciekawostka: Złotówka ma mieć nowe oznaczenie. Niczym dolarAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: Zasadniczo to stacje benzynowe czy apteki pyr pyr nie powinny mieć ustawowej możliwości sprzedawania alkoholu czy papierosów, peawda pyr pyr? No tak na logikę pyr pyrData dodania komentarza: 14.12.2025, 15:08Źródło komentarza: Alkohol na stacjach paliw ma być ukryty. Zakaz sprzedaży nie rozwiąże problemu pijanych kierowców
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama