Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 grudnia 2025 11:52
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mięso z próbówki już wkrótce!

Za kilka lat w sklepach i na talerzach Polaków pojawi się mięso komórkowe. Tak twierdzą przedstawiciele LabFarm. Spółka jako pierwsza w kraju pracuje już nad mięsem laboratoryjnym.
Mięso z próbówki już wkrótce!

Autor: iStock

Wkrótce Polaków może czekać żywnościowa rewolucja. Być może za kilka lat na naszych stołach pojawi się mięso hodowane w bioreaktorach.

Zjeść kurę i mieć kurę

Tak brzmi hasło spółki LabFarm. Jak tłumaczą przedstawiciele firmy, ich celem jest hodowla prawdziwego mięsa, ale bez cierpienia zwierząt. Dzięki specjalistycznej wiedzy i zaawansowanej technologii LabFarm jako pierwsze w Polsce zdecydowało się na wyprodukowanie mięsa bez udziału zwierząt w tym procesie.

Laboratorium już jest

Laboratorium znajduje się w Warszawie. Obecnie trwa pierwszy etap projektu rozpisanego na dwa lata. W tym czasie prowadzona jest hodowla komórek mięsa w bioreaktorach i opracowywane są procedury niezbędne do rozwinięcia hodowli na skalę przemysłową.

Mięso do hodowli laboratoryjnej pozyskiwane jest z mięsa drobiowego, starannie wyselekcjonowanego. W bioreaktorze komórki otrzymują energię i ciepło potrzebne do wzrostu i dzielą się na wzór tych wewnątrz organizmu zwierzęcia. Dostarczane są im odpowiednie substancje odżywcze, co pozwala im się rozrastać. Już po kilku tygodniach mięso jest gotowe do zbioru – nie tylko bez cierpienia zwierząt, ale też bez „produktów ubocznych”, np. kości i skóry.

Drugi etap to powstanie centrum badawczego nowoczesnych technologii oraz uruchomienie linii pilotażowej. Dyrektor Wiesław Macherzyński poinformował, że będzie to w dużej mierze uzależnione od efektów trwającej właśnie fazy badawczo–rozwojowej w warunkach laboratoryjnych.

Spory wydatek 

Produkcja laboratoryjna wpisuje się w strategię „Od pola do stołu”, czyli jednego z kluczowych działań Europejskiego Zielonego Ładu. Macherzyński twierdzi, że cena mięsa komórkowego spadła do 28 dolarów, a w przyszłości będzie jeszcze niższa. Dodatkowo rozwój technologii może pozwolić na masową hodowlę mięsa bez cierpienia, zabijania i marnowania gigantycznych obszarów Ziemi czy emitowania szkodliwych substancji do atmosfery. 

Mięso z laboratorium może być lepszej jakości niż to tradycyjne, ponieważ nie będzie wymagało masowego stosowania antybiotyków, hormonów i szczepień.

Należy jednak pamiętać, że mięso laboratoryjne również może mieć swoje wady. Ostatecznie rynkowy sukces mięsa z próbówki będzie zależał od akceptacji społecznej, dalszego rozwoju technologii oraz regulacji prawnych. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Gość 12.05.2023 17:21
Pisiory karmią naród robalami z ukraińskiego zboża, robią pieniądze na ciemnocie i zabobonach, ważne że jest koryto i władza, jeszcze będziecie siedzieć, jak się Donek za was weźmie, złodzieje.

FOLIARZ Z SATURNA HA HA AH 13*52 6+76 07.05.2023 16:28
SZANUJCIE TEORIE SPISKOWE BO TAK SZYBKO STAJA SIĘ PRAWDĄ HA HA AH W DODATKU OBJAWIONĄ HA HA AH

Sauron 04.05.2023 16:07
Lewactwo robaki teraz mieso z probówki

ryba 05.05.2023 11:15
ty pajac, ale robaki w zbożu twoim kolesiom nie przeszkadzały, jak ściągali to zboże do pisowskich magazynów, a ty bułeczki z biedry wcinałeś co rano z mielonym pluskwiakiem?

i
descop 04.05.2023 13:22
Produkty rybne drukują już w drukarce w 3D.

i
ks. Robak ( Pan Tadeusz) 04.05.2023 12:44
A co z robakami we zbożu sprowadzanym w skutek nieudolnego rządu?

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaŻyczenia świąteczno-noworoczne gm. Widuchowa (18.12.2025-07.01.2026)
Reklama
ReklamaŻyczenia świąteczno-noworoczne PGE (17.12.2025-07.01.2026)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Wkur.Treść komentarza: Ze Zwolińskim już nie rozmawiają. Ułożą się z Namiecinskim , Pazikiem i uchwałą budżet. Nieco później rozpocznie się proces niszczenia Zwolińskiego za woltę i tyle. Tak to już u nas jest. W nowym roku nowe prezydium z KO, a Zwoliński przepadnie samorządowo i politycznie. Taki plan ma teraz naczelny.Data dodania komentarza: 20.12.2025, 11:14Źródło komentarza: Precedens: Ćwierćmiliardowy budżet „uwalili” głównie ludzie burmistrzaAutor komentarza: proszęTreść komentarza: Już przed świętami niech nie psują nikomu krwi.Data dodania komentarza: 20.12.2025, 11:13Źródło komentarza: Utrudnienia na drogach powiatu gryfińskiego: Protest rolników i blokady na S3 oraz DW122Autor komentarza: wg. mnieTreść komentarza: Pan trzyma lina.Data dodania komentarza: 20.12.2025, 11:11Źródło komentarza: Na święta już nie kupujemy karpia. Na wigilijnym stole pojawiają się inne rybyAutor komentarza: XXXTreść komentarza: To może zamiast wydawać pieniądze na pierdy to może ktoś by pomyślał o ustawieniu odcinkowego pomiaru prędkości na wjeździe do miasta od ul Flisaczej. Od Rossmana do ronda. Ile razy ciule zasuwają obok przechodzących tamtędy ludzi. Może zamiast promować ten gryfiński skansen o którym poza mieszkańcami nikt w Polsce nie ma pojęcia gdzie jest i czym jest Gryfino. Lepiej zadbać o bezpieczeństwo i na to wydawać pieniądze.Data dodania komentarza: 20.12.2025, 11:10Źródło komentarza: Sesja budżetowa i duża kwota na promocję
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama