Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 08:18
Reklama
Reklama

Wygrała kapusta na żeberku sołtysa

W Czepinie w sobotnie popołudnie (11 lipca) gościnnie, kapuścianie i swojsko. Na placu przy świetlicy przybywających gości witali gospodarze biesiady kapuścianej - wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Gryfinie Zdzisław Kmieciak i sołtys Czepina Józef Zajączkowski. Gospodyni spotkania i równocześnie prowadząca Wanda Kmieciak wraz ze swoimi pomocnicami dwoiła się i troiła, żeby gościom niczego nie zabrakło i żeby nikt niezadowolony biesiady nie opuścił.
Wygrała kapusta na żeberku sołtysa

Jeśli komuś się zdaje, że o głowiastym, liściastym, zielonym warzywie wie wszystko i potraw z niego uwarzyć mnogość potrafi -  to po czepińskim kosztowaniu przekonał się, jak się mylił.  

Owszem, taki na przykład bigos polski, prawie w całym świecie znany, kapuśniak, pierogi z kapustą i grzybowym dodatkiem na pewno wielu uwarzyć potrafi. Jednak nawet ten, kto myślał, że umie takie potrawy przyrządzić, miał okazję swoją kulinarną wiedzę poszerzyć. Przekonali się o tym m.in. członkowie jury: przewodnicząca Rady Miejskiej Elżbieta Kasprzyk, burmistrz Mieczysław Sawaryn, radna Ewa De La Torre, zastępca dyrektora Gryfińskiego Domu Kultury Monika Drabik i sołtys Czepina Józef Zajączkowski.   

Czego tu nie było?! Kotleciki w młodziutkiej kapustce, wersja żeberkowa, pierogi przysmażone   oczywiście z kapustą w środku. Bigos rywalizował z gołąbkami, a i surówek nie zabrakło. Decyzja była trudna. Ale wreszcie wybrali. Nagrody i wyróżnienia przyznali, jako że wszystkie prezentowane potrawy kapuściane, w różnych wersjach prezentowane, smakiem się prześcigały. Na specjalną pochwałę zasłużyły gołąbki z Radziszewa. Wszystkie potrawy palce lizać. Kapuśniak czepiński dostępny był gratis dla każdego.

Wyniki konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z kapusty:

I miejsce (44 pkt) - zasmażana kapusta na żeberku (potrawa nr 10) – sołtys Żabnicy Jerzy Piasecki

II miejsce(43 pkt) - kapusta zasmażana z mielonymi i jabłkiem (potrawa nr 1) – Rada Kościelna z Czepina

III miejsce (35 pkt) - zrazy z kapustą (potrawa nr 7) – Koło Gospodyń Wiejskich z Czepina

Wyróżnienia:

1.dżambolaja żabnicka (potrawa nr 2)

2. surówka „bukiet witamin” (potrawa nr 3)

3. pierogi z kapustą (potrawa nr 4)

4. radziszewskie gołąbki (potrawa nr 5)

5. śmietanka babci Sabinki (potrawa nr 6)

6. bigos z młodej kapusty (potrawa nr 8)

7. bigos KGW (potrawa nr 12)

Gospodynie opowiadały jeszcze o tym, co w kapuście można znaleźć. O głąbach kapuścianych przy takich smakowitościach mówić nie wypada, więc ten temat ostrożnie pominięto;)  

 

Oprócz kulinarnych atrakcji, przygotowano sporo rozrywkowych przedsięwzięć. Śpiewały Macierzanka i dziewczęcy zespół wokalny. Dzieciaki  hulały w wesołym miasteczku. Strażacy, jak zwykle niezawodni, wymyślili dzieciakom zabawę w pianie. Ubaw na sto dwa. Zainteresowani bronią mogli sobie postrzelać i zdobyć medale, kukła chłopa na rzuty wałkiem czekała, a siekanie kapusty wcale nie okazało się takie proste. Nie zabrakło również nauki jak udzielać pomocy potrzebującym. Biesiadę kapuściną zakończyła zabawa taneczna trwająca do białego rana. 

Organizatorzy  i sponsorzy bardzo się postarali. Wszyscy świetnie się i bawili i odpoczywali. Potwierdza to raz jeszcze, że ludziom potrzebne są chwile wytchnienia, zabawa i spotkania. Oburzający się na wszystko malkontenci niech również czasem zajrzą i sami się przekonają, że może być bardzo fajnie.

Jednym z patronów medialnych było igryfino.

TWS 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama