Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 12:14
Reklama
Reklama
Reklama

Pierniczki z mąką świerszczy, piwo z dodatkiem owadów

Wcześniej piwo, a teraz świąteczne pierniczki z mąką ze świerszcza. te drugie robią na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technicznym. To w ramach zajęć koła naukowego.
Pierniczki z mąką świerszczy, piwo z dodatkiem owadów
Bezalkoholowe ze świerszczem zgodne z trendem NoLo

Autor: Canva / materiały prasowe AleBrowaru

Komisja Europejska zgodę na mąkę ze świerszczy domowych była stosowana w produkcji żywności wydała już na początku 2023 r.  Zdaniem ekspertów to tylko kwestia czasu, by produkty z insektów były ogólnodostępne i byśmy jej jedli

Nie tylko na uczelniach, ale i w sklepach

Pierniczki z dodatkiem mąki ze świerszczami piekli studenci z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w Szczecinie Mówią, że to przyszłość. I to całkiem nieodległa. 

Nietypowe produkty spożywcze są już w polskich sklepach. Niedawno w Polsce żywo dyskutowano o jadalnych owadach, głównie w kontekście politycznym. Choć temat ucichł, gastronomia – jak widać – nie zrezygnowała z eksperymentów. 

A są chętni na piwo bezalkoholowe smakowe. AleBrowar zaskoczył konsumentów wprowadzenia na polski rynek – jak pierwszego piwa z dodatkiem... świerszczy. Ten nietypowy składnik wzbudza mieszane odczucia. To, co dla jednych jest fascynujące, dla innych pozostaje obrzydliwe.

Do tematu podeszli inaczej niż wszyscy

Producent znany z odważnych piwnych eksperymentów postanowił  współpracować z marką FoodBugs, która specjalizuje się w produktach opartych na owadach. Efektem jest piwo Grass Hopper, do którego dodano suszone świerszcze. Owady nadały napojowi... orzechowy aromat oraz głębię smaku. 

Piwo będzie miało swoją premierę podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w październiku. Znajdzie ono swoich fanów? Na razie budzi zainteresowanie. Producent wierzy, że może przyciągnąć ciekawskich smakoszy.

PiS straszył, że Unia nie pozwoli nam zjeść schabowego

Jak twierdzi Unia Europejska, zastosowanie owadów w przemyśle spożywczym to nie tylko eksperyment, ale także odpowiedź na rosnące potrzeby zrównoważonego rozwoju i alternatywnego źródła białka. UE co prawda promuje owady jako przyszłościowy element diety, jednak nie narzuca siłą ich spożywania. 

Tymczasem PiS straszyło na lewo i prawo, że Unia Europejska zmusi Polaków do jedzenia robaków. Europosłowie Jaki, Szydło, Kempa, Czarnecki w głosowaniu rezolucję „robakową”, a jednocześnie w kraju straszyli Polaków, że Unia Europejska zakaże nam jeść schabowego. 

Za rezolucją początkowo głosowali wszyscy obecni tego dnia w europarlamencie deputowani z listy PiS, czyli 20 osób. Niektórzy eurodeputowani PiS zgłosili korektę do głosowania. Ostatecznie za rezolucją zagłosowało 16 z 20 obecnych eurodeputowanych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama