Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:03
Reklama
Reklama
Reklama

Kupujemy coraz gorszy chleb. Wiadomo, dlaczego jest niższa jakość

W efekcie niektóre gatunki lepiej omijać z daleka. Dlaczego tak się dzieje? Bo odchodzimy od tradycyjnego zakwasu na rzecz dodatków chemicznych.
Kupujemy coraz gorszy chleb. Wiadomo, dlaczego jest niższa jakość
Każdy bochenek wygląda jak chleb i każdy jest inny.

Autor: Canva

Dr Bartek Kulczyński, cytowany przez Medonet dietetyk, podkreśla, że dzisiejszy chleb różni się od tego, który pamiętamy z dzieciństwa. I wskazuje powód.

Długi proces fermentacji wzbogacał smak pieczywa

Chleb wypiekany dawniej charakteryzował się głębokim smakiem i zwartą strukturą. Był przygotowywany na bazie naturalnego zakwasu, który dojrzewał przez kilkanaście godzin, a nawet dni.

Tak długi proces fermentacji – tłumaczy dr Kulczyński – nie tylko wzbogacał smak, ale także rozkładał substancje antyodżywcze, takie jak fityniany, zwiększając przyswajalność minerałów. 

Dzisiejsze pieczywo produkowane jest znacznie szybciej, co niestety odbija się na jego jakości.

Tempo odbija się na jego jakości chleba

Dziś chleb powstaje w ciągu kilku godzin, a proces fermentacji jest skrócony do jednego lub dwóch etapów. W efekcie pieczywo traci na aromacie, szybciej się psuje i może być trudniejsze do strawienia. Co więcej, w miejsce naturalnych składników stosuje się polepszacze i  konserwanty.  

– Dzięki sztucznym dodatkom chleb powstaje szybciej, ale kosztem smaku i wartości odżywczych – podkreśla cytowany przez Medonet ekspert.

Jeśli nie musimy, nie kupujmy takiego chleba

Dr Kulczyński odradza spożywanie popularnego chleba bezglutenowego. Produkty te często bazują na skrobi, która nie dostarcza wartości odżywczych. Dodatkowo zawierają substancje zagęszczające, takie jak karboksymetyloceluloza, oraz konserwanty, np. propionian wapnia, które pozwalają na długie przechowywanie. 

– Taki chleb może zachować świeżość przez kilka miesięcy, co jest nieosiągalne dla tradycyjnego pieczywa – zauważa dietetyk. 

Dlatego osoby bez wskazań medycznych do diety bezglutenowej powinny wybierać inne rodzaje pieczywa. 

Najlepsze chleby wypieka się z mąk pełnoziarnistych

W przypadku konieczności unikania glutenu zaleca się produkty wzbogacone o wartościowe dodatki, takie jak nasiona czy pestki, lub samodzielne wypiekanie chleba z mąk pełnoziarnistych, np. z gryki czy komosy ryżowej.

Na liście pieczywa o niskiej wartości odżywczej znajduje się także jasny chleb pszenny. W porównaniu do pieczywa z pełnoziarnistej mąki, jest on ubogi w błonnik, witaminy i minerały. Oczyszczona mąka, z której powstaje, pozbawiona jest otrąb i zarodków, co prowadzi do utraty cennych składników, takich jak magnez, żelazo czy witaminy z grupy B.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Grzegorz Cajzner zapraszam tiktok 09.11.2025 21:57
Produkuję takie chleby na kwasach I mąkach bio organicznych,piekę w piecu ceramicznym opalany drewnem bukowym,To co ludzie kupują to kwestja potrfela ,bardzij rozsądni wybierają kraftowe piekarnie też taką mam

Irena 09.11.2025 19:40
Są piekarnie gdzie kupić można tradycyjne wypieki. Ja taką mam.

Hehe 17.11.2025 19:38
Irena 09.11.2025 19:40
Są piekarnie gdzie kupić można tradycyjne wypieki. Ja taką mam.
I co raz mniej klientów, bo ceny rosną.

David Hazielhoff 05.11.2025 18:36
To nic innego jak glina do zapychania kich jakby kit wcinal tylko maslem posmarowany jak to jeść panie premierze

A. Żmijewski 05.11.2025 12:05
Dzisiaj chleb zasadniczo to jedynie pyr pyr podstawka do położenia sera czy wędliny z obowiązkowym plasterkiem ogrodowego pomidora spod folii.

Emeryt 05.11.2025 06:24
Najgorszy z czepina, zamknijcie te budę.

andrzej 04.11.2025 23:38
Najlepszy chlebek jest z kruszynki od Pawełka

Kudłata 04.11.2025 18:30
Ja z knagulcem z nie jednego pieca chlebuś żarli

Minotaur gryfinski 05.11.2025 18:38
Kudłata 04.11.2025 18:30
Ja z knagulcem z nie jednego pieca chlebuś żarli
A ja niejednom skwarke gryfinskom lizalem

Hehe 17.11.2025 19:41
Kudłata 04.11.2025 18:30
Ja z knagulcem z nie jednego pieca chlebuś żarli
Tak to jest jak się żre bez glutenu, potem ma się rozdwojenie płci.

Podpis 04.11.2025 17:36
Pszenica zza Buga?

Kombajnista powiatowy 05.11.2025 18:40
Podpis 04.11.2025 17:36
Pszenica zza Buga?
Jakby tak było to byłby lepszy a nie na tym cudnym GMO... Cudów nie będzie

pasibrzuch 04.11.2025 13:58
Mniam, mniam świeżutki chlebek

Roland 04.11.2025 11:58
Kobiety,rękawy do góry i same zacząć wypiekać pieczywo . Wiesz co jesz!

junak chlop z jajami 05.11.2025 18:39
Roland 04.11.2025 11:58
Kobiety,rękawy do góry i same zacząć wypiekać pieczywo . Wiesz co jesz!
gdzie tam lewaczki sie obruszom ze to niedobra jest🤣🤣🤣🤣🤣🤣

smacznego 04.11.2025 10:53
Samodzielnie można piec.

przysłowiak 04.11.2025 10:29
Z tej mąki chleba nie będzie...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama