Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 06:34
Reklama

Miody Cedyńskiego Parku

Miody cedyński i wałecki to dwa zachodniopomorskie przysmaki, które trafiły właśnie na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten pierwszy zachodniopomorski przysmak produkuje Jan Olszański, który swą bazę ma w Klępiczu (gm. Moryń), ale jego ule wędrują po całym Cedyńskim Parku Krajobrazowym. O wyróżnieniu zadecydowało 30-letnie doświadczenie pszczelarskie.
Akacjowy miód cedyński został już doceniony wcześniej. W ubiegłym roku otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Miód cedyński charakteryzuje się płynną konsystencją i przezroczystą, jasnozłotą barwą.
 
Na liście produktów regionalnych naszego województwa, oprócz wpisanych ostatnio miodów, jest także m.in. paprykarz szczeciński, miody drahimskie, chleb wiejski wojenny, jeziorowy ogórek kiszony czy kiszka szwedzka.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama