Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 07:51
Reklama
News will be here
Reklama

Domowe lody śmietankowo-jagodowe - przepis kulinarny

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze podniebienie i będą bogatym źródłem witamin.
Domowe lody śmietankowo-jagodowe - przepis kulinarny

Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania

- cukier puder                                  6 łyżek

- świeże (lub mrożone) jagody          1 szklanka

- sok z cytryny                                2 łyżki

 

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co    20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin - w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama