Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 3 maja 2024 16:45
Reklama
Reklama

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Któż z nas nie uwielbia klasycznych naleśników? Przyrządzone na słodko czy też w opcji na słono, kuszą mnogością składników i różnorodnością aromatów. W czym tkwi ich sekret? Bez wątpienia kluczem jest puszyste ciasto i odpowiednio skomponowany farsz. Entuzjaści wytrawnych smaków z pewnością docenią naleśniki z grzybami i żółtym serem, które zestawione ze świeżym tymiankiem stworzą pyszne i efektowne danie.
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz:

- cebula                                                           1szt.

- olej rzepakowy                                            2 łyżki

- pieczarki                                                         500g

- podgrzybki świeże                                         500g 

- Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica)     150ml

- świeży tymianek                                   5-6 gałązek

- ser żółty                                                           150g

- sól, pieprz czarny do smaku

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- mleko                                    300 ml

- mąka pszenna                       1 szklanka

- jajko                                       1 szt.

- sól, cukier do smaku

- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

 

Wykonanie:  

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

 Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama