Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 00:43
Reklama
Reklama

Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą, bez jajka i bez bułki tartej - dla dzieci po 12 miesiącu.

Podajemy przepis na aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą, bez jajka i bez bułki tartej. Przepis sprawdzony na własnym dziecku ;) Danie wychodzi aromatyczne, miękkie i smaczne z odrobiną soli pulpeciki mogą także jeść dorośli.
Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą, bez jajka i bez bułki tartej - dla dzieci po 12 miesiącu.

Poniżej przepis na pulpeciki mięsne z warzywami i czosnkiem. Aromatyczne mięsne pulpeciki można przygotować jako pojedyncze porcje w formie większych pulpetów lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka kuleczek na tzw. jeden kęs. Świetnie pasują do ziemniaków w towarzystwie warzyw a nawet do makaronu. W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, mięsko trzyma się idealnie i ładnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięsko. Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom.

 

Składniki:

250 g mięsa mielonego

1/3 małej marchewki

1/3 małej pietruszki

Natka pietruszki

Pół ząbka czosnku

Majeranek

2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle

Przygotowanie:

Posiekać natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować ok 15 – 20 minut.

Porada: Z takiej ilości składników wychodzi ok 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły. Holle.pl 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama