Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 00:41
Reklama
Reklama

Dlaczego kasza jest niezastąpionym składnikiem śniadania Twojego malucha?

Eksperci są zgodni, że śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Z jakich produktów powinno się składać, aby zapewnić odpowiednią ilość porannej energii młodemu organizmowi? Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie kaszy, która zawiera m.in. węglowodany złożone oraz cenny błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienia i zapobiegający zaparciom. Po jaki rodzaj kaszy najlepiej sięgać, aby dostarczyć dzieciom potrzebnych składników mineralnych i witamin? Na pytania te odpowie Katarzyna Foszner – specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
Dlaczego kasza jest niezastąpionym składnikiem śniadania Twojego malucha?

Pierwszy posiłek, spożywany niedługo po przebudzeniu, stanowi najważniejszy punkt każdego dnia. Zaleca się, aby śniadanie było bogate w węglowodany złożone, gdyż podczas ich trawienia uwalniana jest glukoza – najcenniejsze paliwo dla mózgu.

– W badaniach wielokrotnie wykazywano, że dieta dzieci, które nie jedzą śniadań, jest uboższa
w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a przy tym obfituje w niezdrowe tłuszcze nasycone. Szacuje się, że codzienne pomijanie tego posiłku w 4-5 roku życia malucha zwiększa ryzyko nadwagi prawie dwukrotnie
[1] oraz może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy[2]. Dzieci niejedzące śniadań gorzej radzą sobie również w szkole. Badania wykazały, że najmłodsi, którzy regularnie zaczynają dzień od śniadania, mają znacząco wyższe wyniki w testach na inteligencję (IQ) w porównaniu z dziećmi, które robią to sporadycznie przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

 

Pokarm dla mózgu

Cennym źródłem żelaza, cynku i krzemu jest kasza jaglana. Zawarta w niej lecytyna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo.

Dzięki jaglanej zadbamy o koncentrację, odporność i siłę naszych maluchów. Jej neutralny smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem i owocami. Zimą można podawać ją na ciepło, a latem ugotowaną i ostudzoną kaszką zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe – radzi dietetyczka.

Na odporność

Świetnym sposobem na zwiększenie odporności dziecka będzie kasza owsiana.

– Jest ona bogata w błonnik (β-glukany), który odżywia komórki jelita i dba o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wzmacnia się bariera jelitowa chroniąca przed wnikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W efekcie nasza pociecha nie tylko będzie rzadziej zapadała na przeziębienia, ale stanie się także mniej narażona na biegunki wirusowe. Podobne działanie do owsianej posiada kasza jęczmienna. Na śniadanie możemy serwować ją np. w formie sałatek z jogurtem
 i owocami sezonowymi
– zachęca Katarzyna Foszner.

Po chorobie

Dla maluszków, które nabierają sił po chorobie (zwłaszcza przewodu pokarmowego), najlepsze będą delikatne i lekkostrawne kasze, takie jak manna i kukurydziana. Dzieci chętnie je zjedzą w formie smacznego kleiku lub jako deser z dodatkiem gotowanych owoców.

 

 

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie,
na co dzień”
jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane
są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku, na których można poznać rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasze

 

[1] Dubois L., Girard M., Potvin Kent M. Breakfast eating and overweight in a pre-school population: Is there a link? Public Health Nutr. 2006;9:436–442. doi: 10.1079/PHN2005867.

[2] Angela S. Donin,1, Claire M. Nightingale,1 Chris G. Owen,1 Alicja R. Rudnicka,1 Michael R. Perkin,1 Susan A. Jebb,2 Alison M. Stephen,3 Naveed Sattar,4 Derek G. Cook,1 and Peter H. Whincup1. Regular Breakfast Consumption and Type 2 Diabetes Risk Markers in 9- to 10-Year-Old Children in the Child Heart and Health Study in England (CHASE): A Cross-Sectional Analysis, PLoS Med. 2014 Sep; 11(9). doi:  10.1371/journal.pmed.1001703


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: nostalgicznaTreść komentarza: Co za piękna uroczystość! Pamiętam te szkolne korytarze, a występ Krystyny Bilińskiej i Kazi Karczeskiej (nasze szkolne gwiazdy!) totalnie mnie wzruszył. 80 lat – kawał historii! Gratulacje dla całego Grona Pedagogicznego.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 00:00Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: analizatorTreść komentarza: Zdecydowanie! Najwięcej interwencji to wypadki i pożary. Dwa kluczowe punkty dla bezpieczeństwa: 1) Kierowcy, zwolnijcie, zwłaszcza na lokalnych drogach. 2) Ludzie, sprawdźcie te kominy! Sadza to bomba zegarowa. Pożar domu w Lubanowie czy lodówki w Chojnie to dowód, że czujność trzeba zachować nawet w domu.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 23:59Źródło komentarza: Tydzień pod znakiem akcji. Straż pożarna podsumowuje zdarzeniaAutor komentarza: cóżTreść komentarza: 80 lat to już podeszły wiek.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 23:55Źródło komentarza: Mieszkowice świętowały 80 lat! Szkoła im. Mieszka I łączy pokolenia i patrzy w przyszłośćAutor komentarza: ratownik112Treść komentarza: Proszę pamiętać, że na drodze trzeba zachować podwójną ostrożność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kilka sekund dekoncentracji i mamy taki finał. Życzę dużo siły poszkodowanym.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 23:54Źródło komentarza: Groźna kolizja. Trzy osoby ranne po zderzeniu dwóch aut
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama