Pierwszy posiłek, spożywany niedługo po przebudzeniu, stanowi najważniejszy punkt każdego dnia. Zaleca się, aby śniadanie było bogate w węglowodany złożone, gdyż podczas ich trawienia uwalniana jest glukoza – najcenniejsze paliwo dla mózgu.
– W badaniach wielokrotnie wykazywano, że dieta dzieci, które nie jedzą śniadań, jest uboższa
w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a przy tym obfituje w niezdrowe tłuszcze nasycone. Szacuje się, że codzienne pomijanie tego posiłku w 4-5 roku życia malucha zwiększa ryzyko nadwagi prawie dwukrotnie[1] oraz może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy[2]. Dzieci niejedzące śniadań gorzej radzą sobie również w szkole. Badania wykazały, że najmłodsi, którzy regularnie zaczynają dzień od śniadania, mają znacząco wyższe wyniki w testach na inteligencję (IQ) w porównaniu z dziećmi, które robią to sporadycznie – przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
Pokarm dla mózgu
Cennym źródłem żelaza, cynku i krzemu jest kasza jaglana. Zawarta w niej lecytyna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo.
– Dzięki jaglanej zadbamy o koncentrację, odporność i siłę naszych maluchów. Jej neutralny smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem i owocami. Zimą można podawać ją na ciepło, a latem ugotowaną i ostudzoną kaszką zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe – radzi dietetyczka.
Na odporność
Świetnym sposobem na zwiększenie odporności dziecka będzie kasza owsiana.
– Jest ona bogata w błonnik (β-glukany), który odżywia komórki jelita i dba o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wzmacnia się bariera jelitowa chroniąca przed wnikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W efekcie nasza pociecha nie tylko będzie rzadziej zapadała na przeziębienia, ale stanie się także mniej narażona na biegunki wirusowe. Podobne działanie do owsianej posiada kasza jęczmienna. Na śniadanie możemy serwować ją np. w formie sałatek z jogurtem
i owocami sezonowymi – zachęca Katarzyna Foszner.
Po chorobie
Dla maluszków, które nabierają sił po chorobie (zwłaszcza przewodu pokarmowego), najlepsze będą delikatne i lekkostrawne kasze, takie jak manna i kukurydziana. Dzieci chętnie je zjedzą w formie smacznego kleiku lub jako deser z dodatkiem gotowanych owoców.
Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie,
na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane
są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku, na których można poznać rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasze
[1] Dubois L., Girard M., Potvin Kent M. Breakfast eating and overweight in a pre-school population: Is there a link? Public Health Nutr. 2006;9:436–442. doi: 10.1079/PHN2005867.
[2] Angela S. Donin,1, Claire M. Nightingale,1 Chris G. Owen,1 Alicja R. Rudnicka,1 Michael R. Perkin,1 Susan A. Jebb,2 Alison M. Stephen,3 Naveed Sattar,4 Derek G. Cook,1 and Peter H. Whincup1. Regular Breakfast Consumption and Type 2 Diabetes Risk Markers in 9- to 10-Year-Old Children in the Child Heart and Health Study in England (CHASE): A Cross-Sectional Analysis, PLoS Med. 2014 Sep; 11(9). doi: 10.1371/journal.pmed.1001703







Napisz komentarz
Komentarze