Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 00:02
Reklama
News will be here

Produkty regionalne na tle latarni morskich. Będzie tam ser kozi widuchowski

Już niebawem ruszają poznańskie targi „Smaki Regionów” w których od lat uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie. W tym roku Pomorze Zachodnie podkreśla swój nadmorski charakter, stawia na elegancję i odpoczynek. W wydarzeniu uczestniczyć będzie wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Produkty regionalne na tle latarni morskich. Będzie tam ser kozi widuchowski

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Jest to także idealne wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. W trakcie imprezy, która odbędzie się w dniach 23-26 września br. swoje kulinarne skarby zaprezentuje Pomorze Zachodnie.

 

Elegancka piętrowa zabudowa, półokrągłe, białe podświetlane lady to znak rozpoznawczy 100 metrowego stoiska z Pomorza Zachodniego. Duża ilość atrakcji, rozmaite stoiska i tysiące produktów mogą zmęczyć nawet najwytrwalszego uczestnika, dlatego z myślą o nich nasz region przygotował strefę odpoczynku ze stołami i pufami. Nadmorski charakter województwa przypomną latarnie morskie, przedstawione w postaci makiet. Nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych. Miniatura lokomotywy przewiezie każdego, chętnego, małego podróżnika.

 

Uczestnicy dzięki m.in. organizacji „Bałtyk” czy rybom z Wyspy Wolin będą mieli okazję poznać różne smaki ryb. Nie zabraknie również produktów pszczelich, które zaprezentują pasieki: Buckfast i Miody Jana. Ekologiczne specjały, takie  jak dżem z dzikiej czereśni, kiszone pomidory należeć będą do gospodarstw „Zagon” oraz „Sedina”. Smakosze trunków znajdą także coś dla siebie, kołobrzeskie piwa przedstawi Browar Colberg Invest Towers. Dzięki Folwarkowi Biernów Park będzie też okazja do spróbowania grzybów marynowanych z szyszką. Pragnienie zwiedzających ugaszą naturalne soki z gospodarstwa rolnego Magdaleny Piekarz. Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego oraz ofertę turystyczną przedstawi łącznie 14 wystawców.

 

Jak co roku, podczas targów „Smaki Regionów” poznamy także zdobywców prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła 2017”, przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W kategorii produkty nagrodę dostaną 4 zachodniopomorskie pozycje: Jesiotr wędzony, Ser kozi widuchowski, Chleb szczeciński, dolickie Wino z owoców róży.

Natomiast „Perłę” w części gastronomicznej otrzyma jedno danie: seviche z ryby regionalnej na purre ze szparagów.

W ubiegłorocznej edycji targów „Smaki Regionów” wzięło udział ponad 200 wystawców z 16 województw, zaś same wydarzenie odwiedziło ok. 35 000 zwiedzających.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama