Nieskomplikowane gotowanie cieszy się coraz większym powodzeniem, szczególnie wśród osób, których grafik dnia zazwyczaj zapełniony jest do granic możliwości. Rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów. Paradoksalnie, to właśnie dodając do potrawy mniej składników możemy w pełni delektować się ich smakiem. Szczególnie, jeśli wybierzemy produkty wysokiej jakości, odznaczające się wyrazistym aromatem i dobrym składem. Ponadto proste receptury to jednocześnie idealna baza dla niezliczonej liczby potraw, których finalny smak zdefiniują dodatki, jakie zdecydujemy się wykorzystać. Wystarczy chwila namysłu, by przywołać w pamięci co najmniej kilkanaście możliwości serwowania naleśników, placków czy klusek.
Apetyczną i zaskakująco prostą propozycją, zarówno dla miłośników nieskomplikowanych kompozycji smakowych, jak i zwolenników szybkiego kucharzenia, są węgierskie langosze. Sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.
Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1 świeża papryka czerwona
- 1 świeża papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml wody
- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
- sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Składniki na langosze:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 30 g drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli








Napisz komentarz
Komentarze