Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 7 maja 2024 23:07
Reklama

Skarbnica kulinarna Pomorza Zachodniego powiększa się

Poszukiwacze smaków podążający zachodniopomorskimi, kulinarnymi ścieżkami będą mogli odnaleźć nowe miejsca na swojej mapie. Na Listę Produktów Tradycyjnych trafił kolejny produkt z naszego regionu, a Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przyjęła do swojego grona sześciu nowych członków. Listy gratulacyjne i certyfikaty wyróżnionym wręczy, podczas konferencji prasowej 21 stycznia br. w Szczecinie, wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Skarbnica kulinarna Pomorza Zachodniego powiększa się
Jan Olszański prezentuje miód pitny.

Autor: igryfino

Do Listy Produktów Tradycyjnych pod koniec ubiegłego roku dołączył miód pitny trójniak Czcibor. Aktualnie na LPT znajdują się 53 produkty z Pomorza Zachodniego.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego wzbogaciły: Ziemniakowelove ze Stargardu, Winnice Kojder z Babinka, Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród z Lekowa, Hotel Aquarius Spa z Kołobrzegu oraz Pasieka z Pasją z Miłogoszczy, a także Gospoda Herbu Korab ze Szczecina.

SDK Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje. Obecnie liczy 60 członków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama