Już tradycyjnie honorowy patronat przyjęli: wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, starosta gryfiński oraz burmistrz Gryfina.
Nagrody dla uczestników konkursu kulinarnego ufundowało województwo zachodniopomorskie, a nagrody dla uczestników konkursu fotograficznego powiat gryfiński.
Żabnicka impreza promuje zanikający zawód - śródlądowego rybaka łodziowego oraz akcentuje walory kulinarne i odżywcze ryb słodkowodnych. Tradycyjną formułę otwarcia imprezy wspólnie wypowiedzieli wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, wicestarosta gryfiński Ewa Dudar oraz burmistrz Gryfina Mieczysław Sawaryn.
W głównym konkursie kulinarnym zgłoszono 17 potraw. Jak zwykle jury miało ogromne problemy, ponieważ poziom przygotowanych dań był bardzo wysoki. Zwycięstwo przyznano Agacie i Krzysztofowi Sarnom za suma faszerowanego. Drugie miejsce wywalczyła Renata Roman za suma w pierożkach babuni. Natomiast trzecią nagrodę otrzymała Agata Barczyńska za suma na przekąskę.
Nagrody laureatom wręczyli Magdalena Pieczyńska z Urzędu Marszałkowskiego oraz wicestarosta gryfiński Ewa Dudar.
Jak zwykle organizatorzy przygotowali również konkursy dodatkowe. W tym roku rywalizowano w konkursach fotograficznym oraz wędkarskim.
Patronat medialny nad imprezą sprawowało igryfino.

![Sum królował na konkursie kulinarnym "Smaki Ryb Odrzańskich" [FOTO] Sum królował na konkursie kulinarnym "Smaki Ryb Odrzańskich" [FOTO]](https://static2.igryfino.pl/data/articles/xl-sum-krolowal-na-konkursie-kulinarnym-smaki-ryb-odrzanskich-foto-1665212300.jpg)











































Napisz komentarz
Komentarze