Od czwartku do niedzieli w sąsiedztwie Katedry Świętego Jakuba, na placu Katedralnym i placu Orła Białego, zaprezentują się wystawcy z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczymi, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymi posilili się i ucieszyli oko unikatowymi wyrobami. Patronem wydarzenia jest święty Jakub, który otacza opieką wzgórze katedralne.
W 8 drewnianych domkach, zlokalizowanych w alei „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, zaprezentują się najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty regionu. W tym roku obecne będą miody z Przelewic, Puszczy Barlineckiej, Kluczewa i okolic Cedyńskiego Parku Krajobrazowego. Obok racuchów, pierników szczecińskich i produktów z róży nie zabranie również paprykarza. To także okazja do poznania smaku wędlin produkowanych metodą tradycyjną według staropolskich receptur oraz wina z Winnicy Sydonia.
Misją Jarmarku Jakubowego jest pokazanie wszystkim uczestnikom jak bogaty jest nasz region w tradycję i kulturę oraz zaszczepienie w młodych ludziach zamiłowania do folkloru, rękodzieła i tradycji. Stałymi elementami wydarzenia są liczne występy zespołów ludowych, folklorystycznych.
Napisz komentarz
Komentarze